O Rasie

Pochodzenie

Zdrowie

Żywienie

Psychika

 Szkolenie

Hodowla

Szczenięta

Pielęgnacja

Wystawy

Statystyka

Biblioteka

Ranking

Galeria

Kynologia

Prawo

Pobieralnia

S.O.S

Rozmaitości

Linkownia

 

Przewodnik po.... ostrzach do maszynek

 

Wychodząc na przeciw Państwa oczekiwaniom postanowiliśmy przygotować kolejny artykuł z serii "Przewodnik po..." tym razem poświęcony ostrzom do maszynek. Każdy posiadacz CTR-a wie, że aby móc cieszyć się ładnym i zadbanym przedstawicielem rasy trzeba go nie tylko kąpać i czesać, ale również odpowiednio (zgodnie ze wzorcem) strzyc. Przygotowanie fryzury czernysza wymaga od groomera, nie tylko znajomości anatomii rasy, ale również doświadczenia. Wypracowanie odpowiedniej fryzury jest możliwe przede wszystkim dzięki odpowiednio dobranemu sprzętowi. Do prawidłowego wymodelowania i przygotowania fryzury czernysza będziemy bowiem używać zestawu szczotek, grzebieni, nożyczek, ale również maszynki do strzyżenia psów wraz z odpowiednio dopasowanymi ostrzami.

 

Niejednokrotnie, to właśnie dobór właściwych ostrzy sprawia wiele problemów - szczególnie osobom mającym małe doświadczenie z rasą lub początkującym w zawodzie groomera. Sklepowe półki uginają się od różnorodnych modeli ostrzy - wielu bardziej lub też mniej znanych firm. Na większości z nich znajdują się literowe i cyfrowe oznaczenia, które tylko nielicznym coś mówią.... Mamy nadzieję, że poniższe informacje ułatwią wszystkim zainteresowanym poruszanie się po bogatym świecie ostrzy.


Aktualnie rynek groomerski oferuje szeroki asortyment ostrzy pasujących do różnych rodzajów maszynek. Poznanie różnych typów ostrzy oraz tego, co każde z nich może zdziałać umożliwi każdemu zainteresowanemu zawodem groomera zwierząt stać się profesjonalistą, bez względu na to czy będzie strzygł bydło, owce, konie czy zwierzęta towarzyszące. Odkrycie tajników poszczególnych rodzajów ostrzy jest niezbędne do tego, by przede wszystkim prawidłowo dobrać ostrze pod każdego indywidualnego czworonożnego klienta, ale również po to, by przy jego pomocy osiągnąć końcowy - zamierzony efekt. Warto przy tym dodać, iż ostrza używane do strzyżenia ludzkich włosów generalnie nie są odpowiednie do strzyżenia sierści zwierząt. I choć czasami może się zdarzyć taka sytuacja, że groomer mimo wszystko będzie z takiego ostrza korzystał, to jednak z różnych względów powinien tego unikać! Wszystkie wymienione w poniższym artykule ostrza są zaprojektowane tak, by sprostały wszelkim wymaganiom groomerów zwierząt.

 

Na co przede wszystkim zwracamy uwagę wybierając ostrze? Oczywiście na początek określamy jaki docelowo gatunek zwierząt będziemy chcieli strzyc. Zdecydowanie inne ostrza dobierzemy do strzyżenia koni, bydła, owiec, a jeszcze inne do strzyżenia psów czy kotów. Ponieważ w kręgu osób zainteresowanych groomingiem zwierząt towarzyszących (czyli naszym) znajdują się ostrza przeznaczone do strzyżenia tej grupy zwierząt, to w niniejszym artykule skupimy się głównie na nich. Każda osoba decydująca się na grooming zwierząt towarzyszących przy użyciu maszynek do strzyżenia powinna się zastanowić nad tym, jak często będzie takie ostrze użytkowane i czy nabywane jest do groomingu amatorskiego (sporadyczne strzyżenie), czy groomingu profesjonalnego. W tym pierwszym przypadku można pozwolić sobie nawet na pewne ustępstwa, bo ostrze będzie używane okazjonalnie. Jeśli jednak w planach mamy świadczenie usług groomerskich, to na ostrzach nie warto oszczędzać. Ostrza powinny być przede wszystkim wykonane z bardzo wysokiej jakości materiału, który zapewni długotrwałe i bezproblemowe użytkowanie ostrza. Współcześnie standardem jest stal nierdzewna, ale droższe modele ostrzy wykonane są z jeszcze bardziej trwałych i odpornych na ścieranie, stępienie, zabrudzenia, czy rdzę materiałów. Dobrym wyborem będzie na przykład ostrze wykonane ze stali nierdzewnej z tytanową lub węglową powłoką albo ostrze ceramiczne. Jak już zdecydujemy się na konkretny materiał, z jakiego ostrze ma być wykonane, to czas na doprecyzowanie docelowego gatunku zwierząt, które będziemy nim strzyc, ponieważ określenie "zwierzęta towarzyszące" jest dość ogólnikowe i to mogą być psy, koty, ale także całkiem spora grupa mniejszych zwierząt tj. króliki czy świnki morskie - tak - rasy długowłose tych zwierząt też poddawane są zabiegom strzyżenia. Inne istotne informacje, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze ostrza to: sposób mocowania ostrza do głowicy maszynki, kompatybilność ostrza z modelem posiadanej maszynki, rozmiar ostrza i jego szerokość, rozstaw i długość ząbków oraz możliwość zastosowania pod konkretne techniki strzyżenia.

 

W zależności od przeznaczenia i rodzajów ostrza możemy nieformalnie uszeregować w następujących kategoriach:

  • ostrza do strzyżenia zwierząt hodowlanych gospodarskich (bydło) i/lub użytkowych pociągowych/wierzchowych (konie):

    • standardowe (uniwersalne) - pasują do większości maszynek przeznaczonych do strzyżenia ww. zwierząt;

    • szerokie - pasują do większości maszynek przeznaczonych do strzyżenia ww. zwierząt;

    • specyficzne - kompatybilne tylko z określonym typem maszynki;

  • ostrza do strzyżenia zwierząt hodowlanych użytkowych typ wełnisty:

    • ostrza uniwersalne do strzyżenia owiec, kóz, lam, alpak, wielbłądów, królików;

    • ostrza do strzyżenia owiec:

    • ostrza do strzyżenia lam i alpak;

    • ostrza do strzyżenia wielbłądów;

  • ostrza do strzyżenia zwierząt towarzyszących (psy, koty i inne małe zwierzęta):

    • ostrza (standardowe) zatrzaskowe typ A5 "snap-on" - (psy małe i średnie rasy, koty i inne małe zwierzęta):

      • stalowe;

      • ceramiczne;

      • kryte różnymi powłokami;

    • ostrza (szerokie) zatrzaskowe typ A5 "snap-on" - (psy duże i olbrzymie rasy), czasami również konie;

      • stalowe;

      • ceramiczne;

      • kryte różnymi powłokami;

    • ostrza (standardowe) zatrzaskowe typ A5 "snap-on" przeznaczone tylko do strzyżenia kotów;

    • ostrza stalowe (standardowe) mocowane śrubami - (psy małe i średnie rasy, koty i inne małe zwierzęta);

    • ostrza stalowe (szerokie) mocowane śrubami - (psy duże i olbrzymie rasy), czasami również konie;

    • ostrza specyficzne kompatybilne tylko z określonym typem maszynki - (psy, koty i inne małe zwierzęta) np:

      • ostrza z regulacją długości cięcia włosa (pasują tylko do określonych typów maszynek);

      • ostrza skonstruowane w systemie slide (pasują tylko do maszynek Aesculap Favorita II i CL);

      • inne.

OSTRZA DO STRZYŻENIA ZWIERZĄT HODOWLANYCH GOSPODARSKICH I UŻYTKOWYCH POCIĄGOWYCH/WIERZCHOWYCH

Część osób czytających ten artykuł może się zdziwić, ale tak to prawda... od dekad uprawiany jest użytkowy grooming zwierząt typowo gospodarskich tj. bydła domowego i użytkowych pociągowych i/lub wierzchowych tj. koni. Dlaczego? Tysiące lat ewolucji doskonale przystosowały konie do życia w skrajnie różnych warunkach klimatycznych. Latem ich sierść jest krótka i błyszcząca, ale gdy dni stają się krótsze i chłodniejsze w jej miejscu pojawia się gęsty, gruby włos. Zimowa sierść jest oczywiście koniom potrzebna, bo doskonale chroni je przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, stąd też nieliczne już rasy koni żyjące w naturze obejść się bez niej nie mogą... Ale wraz z nastaniem jako takiej cywilizacji, koń został udomowiony i od lat wykorzystywany jest przez człowieka w różnorodnych celach... Niegdyś najpopularniejsze zwierzę pociągowe i wierzchowe, które obecnie zostało niemal całkowicie wyparte przez maszyny. Dziś używany głównie w celach rekreacyjnych i sportowych, jako zwierzę pociągowe - jedynie w biedniejszych gospodarstwach. Zmieniły się priorytety, zmieniło się też podejście do konia, który z zaniedbanej gospodarskiej zagrody przeniósł się na luksusowe padoki i zamieszkał w ciepłych stajniach... Hodowcy i właściciele koni sportowych, którzy niejednokrotnie płacą za nie bajońskie sumy, dbają, jak najlepiej potrafią o ich kondycję i zdrowotność... Tak się składa, iż zimowa okrywa włosowa zapewnia koniom dobrą izolację przed zimnem, ale jednocześnie sprawia, że konie podczas treningu sportowego intensywnie pocą się, gęste futro powoduje dyskomfort w trakcie wysiłku i przegrzewanie się, a przepocona i mokra sierść schnie bardzo długo i naraża konie na wychłodzenie.. Z tego powodu wielu hodowców i właścicieli koni sportowych decyduje się na całościowe lub częściowe strzyżenie posiadanych koni w okresie jesienno-zimowym, co znacznie poprawia komfort użytkowania tych zwierząt, a funkcję ochrony przed niską temperaturą przejmuje derka. To tyle jeśli chodzi o kwestie praktyczne... pozostaje jeszcze przygotowanie koni do wystaw. Tak... rasowe konie mają swoje pokazy, na które są przygotowywane z nie mniejszą pieczołowitością i starannością, jak psy czy koty. Osoba pracująca nad wizerunkiem pokazowego konia korzysta ze wszystkich zdobyczy przemysłu groomerskiego, by ten w dniu pokazu prezentował się w jak najlepszym wydaniu.

 

No dobrze, o ile jesteśmy w stanie zrozumieć strzyżenie koni (praktyczne i wystawowe), to jak wytłumaczyć strzyżenie bydła domowego? Bydło domowe reprezentowane współcześnie przez różne rasy, to również zwierzęta, które przed wiekami zostały przez człowieka udomowione i hodowane są głównie ze względu na pozyskiwane od nich mleko, mięso i skóry. Nowoczesne gospodarstwa bydła domowego nastawione są na otrzymywanie, jak najlepszych rezultatów, przy wykorzystaniu jak najmniejszych nakładów finansowych. Nic więc dziwnego, że każda składowa planowej hodowli bydła domowego odgrywa istotną rolę w całym tym procesie. Bydło domowe, podobnie jak konie, przygotowuje się do przyjścia zimy i również zmienia futro z letniego na zimowe, którego głównym zadaniem jest chronić zwierzę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznym... Tak się jednak składa, że hodowla bydła domowego jest wysoce zorganizowana i odbywa się pomiędzy pastwiskiem (wiosna, lato, jesień), a oborą (zima). Współczesne obory niewiele mają wspólnego z zapyziałymi, drewnianymi i walącymi się budynkami rodem z obrazów Chełmońskiego czy Brandta - to wysoce wyspecjalizowane czyste i ciepłe pomieszczenia. Zwierzęta, które w roku kalendarzowym spędzają sporą część swojego życia na wolnym powietrzu, a na zimę w grubym futrze wracają do obór, mogą mieć problemy z aklimatyzacją w ciepłych, zamkniętych pomieszczeniach, co z kolei może przełożyć się na spadki wydajności produkcji. Dlatego też w części nowoczesnych gospodarstw praktykuje się późno jesienne strzyżenie bydła, by minimalizować taką możliwość. Oprócz podejścia czysto użytkowego do strzyżenia bydła, podobnie jak w przypadku koni, praktykowane jest strzyżenie wystawowe, bo tu podobnie, wybrane egzemplarze posiadające udokumentowane pochodzenie są  prezentowane na pokazach bydła domowego.

 

Strzyżenie zarówno koni, jak i bydła domowego, zwierząt, które posiadają krótkie, ale za to bardzo grube i mocne futro zimowe wymaga użycia odpowiedniego sprzętu. Poza profesjonalną maszynką, która musi się charakteryzować bardzo dużą mocą i odpowiednią prędkością strzyżenia, osoba strzygąca bydło lub konie będzie potrzebowała odpowiednio skonstruowanych ostrzy, które będą w stanie taką sierść efektywnie ciąć. Przede wszystkim ostrza takie rozróżnić możemy po ich wielkości tj. są zdecydowanie większe, niż te przeznaczone do strzyżenia zwierząt towarzyszących i tym samym są przystosowane do cięcia większych powierzchni ciała, których u bydła czy koni nie brakuje. Ostrza przystosowane do strzyżenia koni lub bydła składają się z dwóch głównych elementów tj. dolnego ostrza (grzebienia) i górnego ostrza (noża). Dolne ostrze (grzebień) jest statyczne i służy do podbierania, rozdzielania, podtrzymywania i naprowadzania sierści na górne ostrze (nóż), które w trakcie pracy maszynki, za pośrednictwem bloku napędowego, wprawiane jest w ruch posuwisto-zwrotny, a złapana pomiędzy ząbkami sierść jest ścinana. Na głowicy maszynki obydwa ostrza umieszczane są jeden na drugim tj. bliżej głowicy większe ostrze dolne (grzebień), a na nim mniejsze ostrze górne (nóż). W trakcie montażu ostrze górne (nóż) umieszcza się od środka głowicy, a ostrze dolne (grzebień) od wewnątrz. Całość może być mocowana do głowicy maszynki na dwa sposoby tj. przykręcana śrubami (w liczbie 2) lub mocowana za pośrednictwem śruby napinającej (sprężyna i nakrętka) w zależności od konstrukcji głowicy maszynki. Umiejscowienie oraz mocowanie ostrzy zależy od typu maszynki i tak np. w maszynkach Aesculap/Heiniger/Liscop/Stewart/Oster górne ostrze (nóż) może być umiejscowione pomiędzy bliźniaczymi stożkami, które są często nazywane "nośnikiem górnego ostrza (noża)". Podobnie jak w seriach ostrzy do strzyżenia zwierząt towarzyszących tak i tu znajdziemy ostrza dostosowane do strzyżenia sierści czystej lub brudnej (bydła lub koni), do weterynaryjnego strzyżenia, a nawet do wystawowego strzyżenia krów na wystawę czy ich wymion.

   

dolne ostrze (grzebień)

górne ostrze (nóż)

   

W maszynkach Hauptner/Liscop/Wolseley ostrza mogą być przesuwane ponad klockiem napędowym, który przy włączonym napędzie porusza się rotacyjnie i wprawia ostrza w ruch. Dolne ostrze (grzebień) jest przymocowane do ostrza górnego (noża) bliźniaczymi śrubkami lub pojedynczym paskiem kontrolnym, ze zmiennym napięciem i regulowaną nakrętką. W pewnych modelach ostrzy dolne ostrza (grzebienie) mają bliźniacze otwory z tyłu ostrza (po przeciwnej stronie do zębów) i one podtrzymują "uchwyt ostrza", które utrzymuje je bezpiecznie i równo.

   

dolne ostrze (grzebień)

górne ostrze nóż (ostrze realnie tnące sierść)

   

Niektóre górne ostrza (noże) mogą być mocowane na plastikowej obudowie (zaczepie), do której wpasowuje się klocek napędowy maszynki, zamiast na typowym stalowym zaczepie (Lister/Premier). Taka konstrukcja sprawia, że w trakcie pracy maszynka generuje mniejszy hałas, aczkolwiek przy takich ostrzach niezwykle ważne jest dbanie o regularne oliwienie ich, ponieważ praca klocka napędowego maszynki "na sucho" może doprowadzić do poważnych uszkodzeń plastikowej obudowy zaczepu ostrza i bardzo szybko stanie się ono bezużyteczne.

   

dolne ostrze (grzebień)

górne ostrze (nóż) z plastikowym zaczepem ostrza

   

Przy tradycyjnych systemach ostrzy używanych do strzyżenia zwierząt gospodarskich (bydła) i hodowlanych użytkowych/wierzchowych (koni) dość istotnym elementem całej układanki jest  również odpowiednie "napięcie/naprężenie" ostrzy, które przy prawidłowym ustawieniu umożliwia uzyskanie maksymalnej siły tnącej z ostrzy. Większość producentów do swoich produktów załącza instrukcję ze standardowymi wytycznymi, ile należy wykonać obrotów śrub mocujących, by ustawić odpowiednie napięcie/naprężenie ostrzy. Jednak w praktyce bardzo często trzeba samemu dostosować regulację napięcia/naprężenia pod konkretnego czworonogiego klienta, ponieważ struktura włosa zwierząt nawet tego samego gatunku bywa zmienna.

 

Zwiększanie napięcia/naprężenia ostrzy i zmuszanie do pracy maszynki z niezbyt ostrymi lub już stępionymi ostrzami jest bardzo złą praktyką - niestety przez niektóre osoby "oszczędzające" na konserwacji i naprawie sprzętu stosowane. Takie postępowanie stanowczo odradzamy, ponieważ nie tylko wpływa ono na jakość i bezpieczeństwo samej pracy oraz uzyskiwany efekt końcowy, ale przede wszystkim może ono doprowadzić do zepsucia się maszynki, a wtedy koszta związane z jej naprawą (o ile będzie w ogóle możliwa) mogą być wielokrotnie większe, niż regularna wymiana ostrzy oraz konserwowanie i ostrzenie używanych. Samo ustawianie odpowiedniego napięcia/naprężenia nie jest specjalnie trudne, ale jak wszystko - wymaga trochę wprawy i doświadczenia.

 

OSTRZA DO STRZYŻENIA ZWIERZĄT HODOWLANYCH UŻYTKOWYCH TYP WEŁNISTY

Omawiając ostrza do strzyżenia zwierząt hodowlanych nie sposób, nie wspomnieć o ostrzach przeznaczonych do strzyżenia zwierząt hodowlanych użytkowych typ wełnisty tj. specjalne rasy owiec, kóz, lam, alpak, wielbłądów, a nawet długowłosych królików typ angora. Z niektórych udomowionych gatunków zwierząt człowiek nauczył się pozyskiwać nie tylko mięso, mleko czy skóry, ale również zagospodarował i docenił walory ich bujnego odzienia zewnętrznego tj. sierści, która fachowo zwana jest wełną. Włókno wełniane posiada charakterystyczne cechy, dzięki którym nadaje się doskonale do wytwarzania wysokiej jakości, wyrobów włókienniczych. Zanim jednak my będziemy cieszyć się efektowną dzianiną czy sweterkiem, to hodowcy tych zwierząt muszą je w pierwszej kolejności ostrzyc... Do tego potrzebują odpowiedniego sprzętu, który będzie w stanie podołać wcale nie łatwemu zadaniu. Zwierzęta te zwykle strzyże się w takim stanie jakim są tj. sierść jest zwykle brudna, często splątana, a jak pogoda w dniu postrzyżyn nie dopisze to i wilgotna. Do strzyżenia takich zwierząt przeznaczone są specjalne - profesjonalne maszynki, które cechują się dużą mocą silnika i odpowiednią prędkością strzyżenia. Samo strzyżenie nie byłoby jednak możliwe, gdyby nie odpowiednio skonstruowane do strzyżenia wełny ostrza, które zdecydowanie różnią się budową od tradycyjnych ostrzy używanych do strzyżenia koni, bydła domowego czy zwierząt towarzyszących. Zarówno ostrze dolne (grzebień), jak i ostrze górne (nóż) posiadają mniej zębów, które są dość szeroko rozstawione. W ostrzu dolnym (grzebieniu) zęby są stosunkowo długie i odpowiednio profilowane, zaś zęby w ostrzu górnym (nożu) są potężne i wyglądem przypominają koronę. Producenci ostrzy przeznaczonych do strzyżenia zwierząt użytkowych typu wełnistego mają w swojej ofercie szeroką gamę ostrzy uniwersalnych do strzyżenia różnych gatunków zwierząt typu wełnistego lub dostosowanych tylko do konkretnego rodzaju wełny np. owiec. Dodatkowo serie ostrzy dostosowanych np. do strzyżenia owiec mogą być poszerzone o ostrza do strzyżenia m.in. normalnej wełny, mocnej i gęstej z szerokim grzebieniem itd.

   

dolne ostrze (grzebień) szeroki do strzyżenia owiec

górne ostrze (nóż) do strzyżenia owiec

   

Ostrza dostosowane do strzyżenia zwierząt hodowlanych użytkowych typu wełnistego zwykle pasują tylko i wyłącznie do maszynek wyposażonych w głowicę dostosowaną do tych ostrzy. Wyjątkami od tej reguły są maszynki Lister Laser i Premier 3000c - obie wyposażone są we wszechstronne ostrze Lister "Wizard", którego konstrukcja ostrza dolnego (grzebienia) oraz ostrza górnego (noża) tj. nieco krótsze i gęściej rozstawione zęby od typowego ostrza do strzyżenia zwierząt hodowlanych użytkowych typu wełnistego, pozwala na używanie go zarówno do strzyżenia zwierząt hodowlanych użytkowych typu wełnistego, jak również do strzyżenia zwierząt gospodarskich (bydło) czy użytkowych pociągowych/wierzchowych (konie). Tu jednak warto podkreślić, iż owa "uniwersalność" tych ostrzy wiąże się również z osiąganym efektem cięcia zwierząt hodowlanych użytkowych typu wełnistego. Strzyżenie tego typu ostrzami bardziej przypomina uprawianie pewnej formy groomingu, niż profesjonalne strzyżenie wełny, stąd też wykorzystanie ich może przynieść wymierny efekt tylko w małym gospodarstwie, gdzie trzymane są różne gatunki zwierząt poddawanych zabiegowi strzyżenia, a hodowca chce po prostu zaoszczędzić na zakupie sprzętu przystosowanego tylko i wyłącznie do strzyżenia określonego gatunku zwierząt. Dwaj główni producenci ostrzy do strzyżenia zwierząt hodowlanych użytkowych typu wełnistego tj. Heiniger i Lister produkują szeroką gamę ostrzy dolnych (grzebieni) i ostrzy górnych (noży) przystosowanych do strzyżenia różnych rodzajów wełny i technik strzyżenia. Osoby strzygące zwierzęta hodowlane użytkowe typu wełnistego powinny zaopatrzyć się w co najmniej kilka różnych ostrzy (długość, szerokość, rozstaw zębów), które w trakcie strzyżenia będą mogli zmieniać i dostosowywać do samych warunków strzyżenia. Pamiętać również należy o regularnym oliwieniu ostrzy. Chcielibyśmy też podkreślić, że o ile samo użytkowe strzyżenie zwierząt hodowlanych typu wełnistego nie jest zbytnio skomplikowane (wymagana szybkość i precyzja działania, bez specjalnego przykładania się do końcowej estetyki wykonania strzyżenia), tak umiejętność prawidłowego mocowania ostrzy na głowicy maszynki oraz operowanie samą maszynką w trakcie strzyżenia wymaga już pewnej wiedzy i wprawy.

   

uniwersalne ostrze Lister "Wizard"

ostrze dolne (grzebień)

uniwersalne ostrze Lister "Wizard"

górne ostrze (nóż)

 

 

Trochę inną kategorię stanowi strzyżenie królików typu angora, które również zaliczane są do zwierząt użytkowych typu wełnistego tzn. wszędzie tam gdzie są one hodowane masowo w celach pozyskania wełny ich futro strzyżone jest profesjonalnym sprzętem przeznaczonym do strzyżenia zwierząt użytkowych typu wełnistego, natomiast kameralne hodowle królików wystawowych i salony groomerskie do strzyżenia królików typu angora stosują profesjonalny sprzęt przeznaczony do strzyżenia zwierząt towarzyszących (szczególnie sprawdzają się maszynki wraz z ostrzami firmy Aesculap Favorita II i CL)

 

OSTRZA PRZEZNACZONE DO STRZYŻENIA ZWIERZĄT TOWARZYSZĄCYCH

Rynek sprzętu groomerskiego przeznaczonego dla zwierząt towarzyszących tj. głównie psów i kotów z roku na rok poszerza się o coraz to nowsze propozycje, które ułatwiają pracę groomerom. Jednak w przeciwieństwie do strzyżenia zwierząt użytkowych, strzyżenie zwierząt towarzyszących, to wyrafinowana praca mająca na celu doskonałe wypracowanie fryzury, które u wielu ras psów podyktowane jest odpowiednimi wytycznymi zapisanymi we wzorcu strzyżenia i wymaga od groomera znacznych umiejętności, ale również precyzyjnego sprzętu, bez którego wykonanie fryzury nie byłoby w ogóle możliwe.

 

Moda na strzyżenie kotów długowłosych czy długowłosych świnek morskich zrodziła się "za oceanem" i podyktowana jest przede wszystkim względami praktycznymi, bowiem utrzymanie szaty kota długowłosego czy świnki morskiej jest niezwykle pracochłonnym zajęciem i w praktyce wielu właścicieli nie radzi sobie z odpowiednim czesaniem swoich podopiecznych, co skutkuje wyhodowaniem niezłego filcu.  I chociaż strzyżenie kotów czy świnek morskich może być przez wiele osób nieakceptowane, tak z dwojga złego lepszy zadbany ostrzyżony kot czy świnka morska, niż długowłosy kłębek brudu i kołtunów.

 

Z kolei strzyżenie długowłosych ras królików, które z klatek fermowych przeniosły się do wielu domów i przyjęły rolę zwierząt towarzyszących, to żadna fanaberia, ale jedna ze składowych podstawowej pielęgnacji tychże zwierząt.

 

Budowa ostrzy

Przemysł nastawiony na produkcję sprzętu groomerskiego przeznaczonego dla zwierząt towarzyszących przez lata wypracował różnorodne modele i wzory ostrzy, które nie tylko przeznaczone są do różnorodnych technik strzyżenia, ale również odpowiadają potrzebom bardzo zróżnicowanej w strukturze, fakturze, gęstości i długości psiej, a ostatnimi czasy również kociej sierści.

 

Generalnie podstawowa budowa ostrzy mocowanych na śruby przeznaczonych do strzyżenia zwierząt towarzyszących jest taka sama, jak w przypadku ostrzy przeznaczonych do strzyżenia zwierząt hodowlanych tj. w skład kompletu wchodzi:

  • ostrze dolne (grzebień);

  • ostrze górne (nóż);

  • dwie śruby mocujące ostrza do głowicy maszynki.

 

Natomiast zdecydowanie bardziej zaawansowana jest budowa obecnie najpopularniejszych ostrzy wymiennych zatrzaskowych typu A5 "snap-on". Głowica strzygąca składa się z 7 podstawowych elementów:

  • ostrze dolne (grzebień);

  • ostrze górne (nóż);

  • blaszka ostrza;

  • plastikowy docisk ostrza;

  • sprężyna ostrza;

  • dwie śruby mocujące ostrza.

 

Budowa wszystkich innych ostrzy wymiennych składanych fabrycznie w jedną głowicę strzygącą i dostosowanych do konkretnych marek maszynek jest różna i uzależniona od rozwiązań technologicznych konkretnego producenta.

 

Materiały stosowane do wyrobu ostrzy

Ostrza (podobnie jak nożyczki) mogą być wykonane z różnych materiałów i do tego mogą być wzmacniane różnorodnymi powłokami, co w rezultacie kształtuje ich twardość, jakość i trwałość. Na rynku dostępne są ostrza:

  • stalowe wykonane ze stali węglowej:

    stal węglowa narzędziowa nie posiada większej ilości dodatków stopowych oprócz węgla. Zazwyczaj jest ona najmiększa, ze wszystkich używanych stali. Jej inne właściwości to również zmniejszona zawartość manganu i drobnoziarnistość. Najczęściej ostrza wykonane z tego rodzaju materiału zaliczane są do najniższych klasowo i zwykle przeznaczone są do użytku domowego. Mają jednak jeden istotny mankament: poddane działaniu wilgoci rdzewieją. Wymagają więc dodatkowych zabiegów konserwacyjnych polegających przede wszystkim na odpowiednim oczyszczeniu, osuszeniu, naoliwieniu i przechowywaniu w suchym miejscu.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

     wykonane ze stali węglowej

     

     

  • stalowe wykonane ze stali nierdzewnej:

    pod pojęciem stali nierdzewnej kryje się grupa stali o specjalnych właściwościach fizykochemicznych. Nierdzewność uzyskuje się poprzez wprowadzenie do stali odpowiednich dodatków stopowych w tym chromu lub niklu. Główne powody stosowania stali nierdzewnej to: odporność na korozje, odporność na wysokie temperatury (ma to związek z wysoką zawartością Cr), lśniący połysk i ekologiczność. Aktualnie większość ostrzy wykonana jest właśnie z różnych rodzajów stali nierdzewnej.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

     wykonane ze stali nierdzewnej

     

     

  • ceramiczne wykonane ze spieku ceramicznego:

    wbrew obiegowej opinii ostrza ceramiczne nie są wykonane z plastiku lub ceramiki znanej nam z typowych przedmiotów gospodarstwa domowego. Surowcami wyjściowymi do wytwarzania ceramicznych materiałów narzędziowych są: jednofazowy tlenek aluminium (Al2O3), azotek krzemu (Si3N4) oraz wielofazowe mieszaniny tych faz z twardymi tlenkami, azotkami i/lub węglikami. Ceramika narzędziowa jest wytwarzana metodami metalurgii proszków i nie zawiera żadnego metalu wiążącego. W celu zwiększenia wytrzymałości na zginanie ceramiczne materiały są poddawane izostatycznemu prasowaniu na gorąco HIP. Wykonane ze spieku ceramicznego ostrza tj. dokładnie ostrze górne (nóż) charakteryzuje się małą przewodnością cieplną i elektryczną. Współczynnik tarcia dla ceramiki jest zdecydowanie mniejszy, niż w tradycyjnych ostrzach wykonanych ze stali, co skutkuje o 50% mniejszym wytwarzaniem ciepła. W rezultacie ostrze takie nagrzewa się wolniej i pozwala na dłuższą pracę urządzenia, bez stosowania przerw. Ostrza, które nie nagrzewają się zbyt szybko wpływają również na ograniczenie możliwości przypadkowego poparzenia psa. W tym miejscu należy jednak wspomnieć, iż nowe ostrze ceramiczne będzie wymagało pewnego okresu adaptacyjnego (pierwsze 8-10 h pracy) tzw. "docierania", w trakcie którego może pracować nieco głośniej i szybciej się nagrzewać. Oprócz tego ostrze ceramiczne wyróżnia się dużą odpornością na ścieranie i korozję. Jest również odporne na wysokie temperatury, twarde i sztywne. Niestety oprócz niewątpliwych zalet ostrze wykonane z tego typu materiału posiada też wady. Jedną z podstawowych wad jest wysoka cena takiego ostrza, która przy wymianie ostrza może wynosić nawet dwukrotność ostrza wykonanego ze stali. Jeśli jednak pod uwagę weźmiemy fakt, iż ostrze ceramiczne może nam posłużyć nawet trzy razy dłużej, niż ostrze wykonane ze stali, to koszta te nie wydają się już tak duże. Drugą, naszym zdaniem najważniejszą wadą ostrza wykonanego ze spieku ceramicznego jest jego bardzo wysoka twardość i związana z tym jednocześnie dość duża kruchość. Zwykle upadek ostrza na twardą powierzchnię kończy się jego trwałym uszkodzeniem, bez możliwości wykonania naprawy (połamane zęby, poszczerbione zęby lub w najgorszym wariancie całkowite przełamanie ostrza na dwie części). Decydując się zatem na tego typu ostrze trzeba obchodzić się z nim bardzo ostrożnie, a w miejscu pracy najlepiej jest położyć na podłogę coś miękkiego, co w razie upadku ostrza zminimalizuje ryzyko jego uszkodzenia.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

     złożone z metalowego ostrza dolnego (grzebienia) i ceramicznego ostrza górnego (noża)

    ceramiczne górne ostrze (nóż) pasujące do określonych modeli ostrzy

    typu A5 "snap-on"

     

     

  • stalowe pokryte powłoką chromową:

    ostrza chromowane to takie, które w procesie galwanicznym pokrywane są twardą warstwą chromu (z pominięciem części tnących tj. ząbków). Tego typu powłoka jest najczęściej pół-matowa, jednak zdarzają się też ostrza chromowane na wysoki połysk. Nałożona warstwa chromu sprawia, że ostrze jest odporniejsze na zarysowania, twardsze, bardziej trwałe, a także chroni stal przed korozją. Chromowanie może być stosowane zarówno w ostrzach wykonanych ze stali węglowej, jak i nierdzewnej.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

     pokryte powłoką chromową

     

     

  • stalowe pokryte powłoką ceramiczną:

    tego typu ostrza charakteryzują się tym, że stalowe ostrze pokryte jest powłoką ceramiczną (nie należy mylić go z ostrzem całkowicie wykonanym ze spieków ceramicznych), która teoretycznie zapewnić ma większą trwałość ostrza, ostrość i gładkość, co automatycznie przekłada się na dłuższy i tańszy okres eksploatacji oraz łatwość wchodzenia włosa pod ostrze, co z kolei czyni strzyżenie efektywniejszym. Ostrza z powłoką ceramiczną zostały wylansowane w 2000 roku przez firmę Wahl, która w tym nowym (jak na tamte czasy) osiągnięciu pokładała dość spore nadzieje. Jednak po kilku latach promocji tego typu ostrzy firma Wahl wycofała się z ich produkcji, ponieważ ponowne ostrzenie tego typu ostrzy produkowanych przez firmę Wahl okazało się bardzo trudne i nawet doświadczeni fachowcy mieli problem, by wykonać tą usługę prawidłowo. Oczywiście ostrzy tego typu nowych firmy Wahl kupić już nie można, ale wciąż dostępne są ostrza powlekane powłoką ceramiczną innych firm np. Moser Blue Cerablade Standard.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 snap-on szerokie

     pokryte powłoką ceramiczną

     

     

  • stalowe pokryte powłoką z azotku tytanu (TiN) lub węgloazotku tytanu (TiCN):

    ostrza stalowe mogą być też pokryte powłoką z azotku tytanu (titanium-nitride) lub z węgloazotku tytanu (titanium carbonitride). Obydwie powłoki nadają ostrzu swoistych właściwości tj. jest ono bardziej odporne na zarysowania, gładsze, twardsze, a przez to również wytrzymalsze. Dodatkowo, dzięki tym powłokom można zwiększać atrakcyjność ostrzy dodając kolor. Podstawową wadą tego typu powłok są koszty ich produkcji, które zauważalnie zwiększają cenę ostrzy z taką powłoką. Uwaga! w związku z tym, że ostatnio wiele firm proponuje ostrza wykończone właśnie w powłoce tytanowej, a niektórzy sprzedawcy opisując towar podają informacje, iż dane ostrza są wykonane z tytanu, a nie powleczone powłoką z dodatkiem tytanu, to chcielibyśmy uczulić wszystkich potencjalnych klientów, by wybierając takie ostrza pamiętali, że przyciągające wzrok barwne ostrza sprzedawane, jako "tytanowe" nie są całościowo wykonane z tytanu, a jedynie powleczone azotkiem tytanu lub węgloazotkiem tytanu.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

     pokryte węgloazotkiem tytanu

     
  • stalowe pokryte powłoką DLC, czyli węglową diamentopodobną:

    ostrza stalowe mogą być również pokryte powłoką DLC (Diamond-like Carbon) węglową diamentopodobną. Powłoki te charakteryzują się bardzo wysoką twardością, dobrymi właściwościami poślizgowymi, są odporne na korozję, działanie kwasów i ługów. Zwykle wytwarzane są przy użyciu technologii plazmowej CVD z węglowodorów w fazie gazowej. Znalazły zastosowanie głównie na ruchomych elementach konstrukcyjnych poddawanych dużym obciążeniom ściernym tj. również w ostrzach do strzyżenia zwierząt towarzyszących. Ostrze pokryte taką powłoką powinno cechować się większą twardością, trwałością i wytrzymałością.

       

     ostrze wymienne (głowica strzygąca składana fabrycznie)

     pokryte powłoką DLC

Wszystkie wyżej wymienione materiały zapewniają ostrzom swoistą dla siebie jakość i używane są zarówno do produkcji ostrzy przystosowanych do maszynek typowo profesjonalnych, jak również tych przeznaczonych do użytku domowego. Oczywiście ostrza wykonane z wysokiej jakości stali pokrytej różnymi powłokami czy stopów ceramicznych będą trwalsze od zwykłych ostrzy wykonanych ze stali węglowej, które na dokładkę jeszcze z czasem mogą rdzewieć. Warto jednak dodać, iż bez względu na rodzaj stali wykorzystanej do produkcji ostrzy, zwykle część tnąca ostrza górnego (noża) nie jest pokrywana dodatkowymi powłokami. Najlepsze ostrza do strzyżenia są obecnie wykonywane z materiałów, których twardość zaczyna się w granicach 80 HRC i przekracza znacznie 90 HRC (np. ostrze Master Groom z serii Gold tytanowo-ceramiczne twardość ostrza dolnego (grzebienia) wykonanego ze stali pokrytej powłoką tytanową 98 HRC, a twardość górnego ostrza (noża) wykonanego ze spieku ceramicznego 78 HRC; ostrze firmy Oster z serii Elite Titanium Cryogen-X Blades charakteryzuje się twardością 82 HRC). Twardość typowych ostrzy z tzw. "średniej półki" oscyluje w granicach 60-70 HRC (np. ostrza z serii Competiton firmy Wahl mają twardość 64 HRC; ostrza firmy Andis Ultra Edge mają twardość 65 HRC; ostrza firmy Groom Master z serii Standard mają twardość 67 HRC, a ostrza firmy Groom Master z serii standardowo-ceramicznej mają twardość: dolne ostrze (grzebień) stalowy 62 HRC, a górne ostrze (nóż) ceramiczny 78 HRC).

 

Co to jest skala twardości Rockwella (HR)?

Jest to zespół skal dla oznaczania twardości metali na podstawie testu dokonanego metodą Rockwella. Twardość w skali Rockwella oznacza się HR. Stosowanych jest kilka odmiennych skal, z których każda przeznaczona jest dla odmiennych stopów metali:

  • skale C i A stosuje się dla stali hartowanych;

  • skale B i F stosuje się dla stali niehartowanych i metali nieżelaznych;

  • skale N i T stosuje się w przypadkach, gdy badana próbka ma niewielkie rozmiary lub jest bardzo cienka.

Przy podawaniu twardości określanej w skali Rockwella, w symbolu uwzględnia się metodę, np. HRC dla metody C. Zakres skali Rockwella wynosi od 20 dla miękkich stopów do 100 dla stali hartowanej.

Metoda Rockwella polega na pomiarze głębokości wcisku dokonanego wzorcowym stożkiem diamentowym o kącie wierzchołkowym 120° i promieniu zaokrąglenia 0,2 mm dla skali C, A i N lub stalowej, hartowanej kulki o średnicy 1,5875 mm (1/16") w metodach B, F i T przy użyciu odpowiedniego nacisku. Metoda ta jest łatwa w użyciu i szybka, gdyż stosuje się przy niej specjalne przyrządy, które same odczytują głębokość wgniecenia i określają twardość, bez konieczności dokonywania dodatkowych pomiarów i obliczeń. Dodatkową jej zaletą jest to, że jest ona nieniszcząca i pozostawia na badanym przedmiocie tylko słabo widoczną skazę. Procedurę dokonywania pomiarów metodą Rockwella opisuje Polska Norma PN-EN ISO 6508.

 

Sposób mocowania ostrza do głowicy maszynki

Kolejną rzeczą na jaką powinniśmy zwrócić uwagę kupując ostrze, to sposób mocowania ostrza do głowicy maszynki. Różnorodne konstrukcje maszynek oraz szeroki wybór ostrzy pozwalają na mocowanie ostrzy do głowic maszynek na wiele sposobów. Stosowane przez producentów różne rozwiązania technologiczne determinują wybór maszynki i jednocześnie pasujących do nich ostrzy. W zasadzie dostępne na rynku ostrza można podzielić na trzy grupy tj.

  • ostrza wymienne zatrzaskowe typu A5 "snap-on";

  • ostrza wymienne (głowice strzygące składane fabrycznie) inne;

  • ostrza wymienne do samodzielnego złożenia, które są mocowane do głowicy maszynki przy pomocy śrub.

Wymienne ostrza mocowane do głowicy maszynki za pomocą śrub spotykane są głównie w profesjonalnych urządzeniach przeznaczonych do cięcia wszystkich dużych zwierząt hodowlanych (bydło, konie, owce itd.). Natomiast w groomingu zwierząt towarzyszących ostrza tego typu zostały niemal całkowicie wyparte (spotykane jedynie w określonych modelach maszynek) przez fabrycznie składane głowice strzygące typu A5, które za pomocą kilku prostych ruchów można w szybki i łatwy sposób zdejmować i montować na głowicy maszynki. Pierwsze tego typu ostrza wymienne wypuściła na rynek firma Oster do swojej maszynki Golden A5. W krótkim czasie okazało się, że ostrza, które wystarczy wyjąć z opakowania i można zamontować je na głowicy maszynki bez stosowania śrub okazały się strzałem w dziesiątkę. Maszynka przystosowana do tego typu ostrzy posiada zamontowany na głowicy specjalnie skonstruowany uchwyt, który umożliwia szybki montaż ostrzy. Gotowa głowica strzygąca, którą nawet amator bez problemu zmieni na głowicy maszynki zrewolucjonizowała rynek ostrzy. Kolejni producenci dostrzegając potencjał w tak skonstruowanych ostrzach również rozpoczęli produkcję swoich serii ostrzy wzorując się na ostrzu wyprodukowanym przez firmę Oster, a także jednocześnie zmienili i dostosowali do tego typu ostrzy system montażu ostrzy w produkowanych przez siebie maszynkach do strzyżenia sierści zwierząt towarzyszących. Współcześnie tego typu ostrza zwane są potocznie ostrzami typu "A5" - od nazwy pierwszej maszynki, do której zostały stworzone. Firmy produkujące ostrza typu A5 prześcigają się w wypuszczaniu na rynek coraz to nowszych serii ostrzy, jednak mimo zażartej rywalizacji, zdecydowana większość dba o to, by ich wymienne ostrza typu A5 były kompatybilne (pasowały) do większości popularnych modeli maszynek różnych producentów przeznaczonych do strzyżenia zwierząt towarzyszących, które przystosowane są do tego typu ostrzy. Współcześnie ostrza tego typu są najchętniej wykorzystywanymi ostrzami, zarówno przez profesjonalnych groomerów, jak i amatorów. W przeciwieństwie do nich, pozostałe ostrza wymienne, które składane są fabrycznie w jedną głowicę strzygącą oraz ostrza do samodzielnego montażu, które są mocowane do głowicy maszynki przy pomocy śrub są zwykle kompatybilne z konkretną marką i modelem maszynki. Niewątpliwą zaletą wymiennych ostrzy typu A5 oraz wszystkich innych głowic strzygących składanych fabrycznie jest również to, iż nie potrzebują one regulowania napięcia/naprężenia, gdyż odpowiednie napięcie/naprężenie ustawiane jest fabrycznie, jeszcze przed wypuszczeniem ostrzy do sprzedaży. Wyjątek stanowią ostrza pasujące do maszynek Aesculap Favorita II i CL, ponieważ za pośrednictwem odpowiedniego pokrętła groomer ma możliwość regulacji napięcia/naprężenia w trakcie wykonywania cięcia.

   

zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

ostrza wymienne mocowane na głowicy maszynki przy pomocy śrub

 

 

wymienne ostrze z regulacją napięcia pasujące tylko do maszynek Aesculap Favorita II i CL

   

Szerokość ostrza

Niezwykle istotnym parametrem w wyborze ostrza jest jego szerokość i pod tym względem wyróżnić możemy:

  • ostrza standardowe wąskie (Narrow type blades):

    w zasadzie większość ostrzy standardowych typu A5 popularnych firm ma powierzchnię tnącą o szerokości 43 mm, przy czym ostrza używane w trymerach mogą mieć i najczęściej mają mniejsze wymiary powierzchni tnącej. Ostrza standardowe wąskie mogą być wykonane z różnorodnych materiałów i mogą być mocowane do głowicy na jeden z wyżej opisanych sposobów. Do wielu standardowych wąskich ostrzy można również dobrać plastikowe nasadki dystansowe, które regulują długość cięcia włosa, bez konieczności wymiany ostrza. Takie rozwiązanie jest przede wszystkim dobre dla wszystkich tych osób, które strzygą amatorsko lub półprofesjonalnie. Nabywając maszynkę i standardowe ostrze oraz komplet nasadek dystansowych można wyeliminować koszta nabycia kolejnych ostrzy, co jak wiemy nie jest małym wydatkiem. Ostrza standardowe wąskie wykorzystywane są głównie do strzyżenia psów ras małych i średnich, a także kotów i innych małych zwierząt.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

    standardowe

     

     

  • ostrza szerokie (Wide-W blades lub T-blades)

    wiele firm w swojej ofercie posiada również ostrza szerokie (Wide - W blades) i/lub ostrza szerokie typu T-blades. Jak nie trudno się domyślić, ostrza ww. typów w swojej konstrukcji są zdecydowanie szersze od ostrzy standardowych wąskich w części roboczej ostrza. Mogą one mieć do 65 mm szerokości. Ostrza tego typu również mogą być wykonane z różnorodnych materiałów i mogą być mocowane do głowicy maszynki na jeden z wyżej opisanych sposobów. Ostrza szerokie wykorzystywane są głównie do strzyżenia psów ras dużych i olbrzymich, a także przez niektórych hodowców koni - do strzyżenia koni młodych, nerwowych czy egzemplarzy wystawowych. Używanie takiego ostrza, szczególnie przy strzyżeniu całego ciała konia, wymaga jednak od osoby strzygącej dużo bardziej wprawnego podejścia do strzyżenia. Krótsze pociągnięcia maszynką skutkują bardziej wartościowym strzyżeniem. Każda z prób nagłego "pchnięcia" maszynki kończy się otrzymaniem nierównej linii wynikającej z błędu groomera, a nie wady ostrza. Wielu wytwórców oznacza ostrza szerokie literą "W" (od pierwszej litery angielskiej nazwy tego ostrza tj. Wide blade) zaraz po numerze np. 3W. Ostrza szerokie T-blades wyglądem przypominają literę "T" stąd też producenci oznaczają tego typu ostrza literą "T"  np. T-10.
       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

    szerokie  (Wide-W blade)

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

    szerokie (T-blade)

Układ zębów na ostrzu

Kolejnym ważnym parametrem w wyborze ostrza jest układ zębów na ostrzu i pod tym względem rynek proponuje nam:

  • ostrza standardowe wąskie, wykończeniowe o tzw. "pełnych" zębach (Full cut blades/Finishing blades):

    tego typu ostrza są najczęściej wykorzystywanymi ostrzami do strzyżenia zwierząt towarzyszących zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych groomerów. Charakteryzują się one tym, iż wszystkie ząbki na ostrzu dolnym (grzebieniu) są jednakowej długości. Ostrze o pełnych zębach służy do skracania sierści na długość i pozostawia po strzyżeniu gładkie "aksamitne" wykończenie. W zasadzie bez względu na to czy się strzyże z włosem, czy też pod włos, to raczej trudno używając tego typu ostrza zrobić zwierzęciu krzywdę. Wielu wytwórców oznacza ostrza o pełnych zębach literą "F" lub skrótem "FC" (od pierwszej litery (pierwszych liter) angielskiej nazwy tego ostrza tj. Full cut blade/Finishing blade) zaraz po numerze np. 3F lub 3FC.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

    ostrze standardowe wąskie, wykończeniowe o tzw. "pełnych" zębach (Full cut blade/Finishing blade)

     

     

  • ostrza degażowe o naprzemiennych zębach (skip tooth) do wstępnego skracania sierści na długość:

    ostrza tego typu oprócz nazwy nie mają nic wspólnego z rzeczywistym degażowaniem sierści i nie powinny być mylone ze specjalistycznymi ostrzami służącymi do uzyskania efektu degażowania. Ostrza tego typu charakteryzują się tym, iż ząbki na ostrzu dolnym (grzebieniu) ułożone są naprzemiennie tj. ząb dłuższy, ząb krótszy, ząb dłuższy itd. Ostrza tego typu wykorzystywane są głównie do wstępnego cięcia i skracania sierści na długość, szczególnie tej zaniedbanej tj. sfilcowanej i/lub skołtunionej. Takie ułożenie ząbków umożliwia przebicie się ostrza przez zmierzwioną/ sfilcowaną sierść i podebranie jej przez ostrze dolne (grzebień) do cięcia przez ostrze górne (nóż). Ostrza tego typu bardzo często używane są do wstępnego strzyżenia bardzo zaniedbanych zwierząt jeszcze przed kąpielą, co znacznie ułatwia przeprowadzenie nie tylko samej kąpieli, ale umożliwia późniejsze wykonanie wykańczającego strzyżenia (zwykle wykonywane jest pełne golenie). Ostrze tego typu nadaje się również do przejść i płynnego łączenia obszarów krótkiej i długiej sierści. Jest także wskazane do strzyżenia psów o szorstkiej szacie. Stosując tego typu ostrza należy jednak uważać, by przy operowaniu maszynką i strzyżeniu nie zastosować zbytniej siły i nie wprowadzić ostrza w sierść zbyt blisko skóry i/lub pod złym kątem, co może skończyć się poranieniem skóry strzyżonego zwierzęcia.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

    degażowe o naprzemiennych zębach (skip tooth)

Odrębną kategorię stanowią różnorodne ostrza specjalistyczne do tzw. zadań specjalnych, które zwykle wykorzystywane są przez profesjonalnych groomerów i umożliwiają wykorzystanie wielu technik strzyżenia, które z kolei gwarantują uzyskanie rozmaitych efektów końcowych fryzur. Aktualnie na rynku dostępne są:

  • ostrza do degażowania sierści:

    degażowanie to przede wszystkim przerzedzanie włosa i zmniejszanie jego objętości. Zwykle degażowanie kojarzy nam się z uzyskiwaniem takiego efektu za pomocą specjalnie skonstruowanych nożyczek. Od jakiegoś czasu podobny efekt można uzyskiwać pracując maszynką z odpowiednim ostrzem degażującym. Charakterystyczne ustawienie ząbków zarówno na ostrzu dolnym (grzebieniu) oraz ostrzu górnym (nożu) pozwala na takie podbieranie i cięcie sierści, iż w momencie spotkania się ostrza z ząbkami z podebranym przez ostrze dolne (grzebień) włosem, część sierści jest po skosie skracana, a część nie. Stosuje się je do teksturowania, korygowania niedokładności po strzyżeniu ostrzami standardowymi, zmniejszania objętości włosów, cieniowania, strzyżenia punktowego itd.

       

    ostrze wymienne (głowica strzygąca składana fabrycznie)

     do degażowania sierści

     

     

  • ostrza do strzyżenia z tzw. "wolnej ręki" w wielu płaszczyznach i rzeźbienia fryzury (Blending blades, Blocking blades):

    ostrza tego typu przeznaczone są do strzyżenia z tzw. wolnej ręki. Pozwalają na rzeźbienie, modelowanie i wykańczanie fryzury. Kształty ostrzy pozwalają na strzyżenie w wielu płaszczyznach i ustawieniach maszynki. Dzięki zastosowaniu tych ostrzy można uzyskać rożne docelowe efekty o łagodnym wykończeniu. Ostrza tego typu zwykle wykorzystywane są do strzyżenia psów ras dużych i olbrzymich oraz przez niektórych hodowców koni.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on" (medium blending)

     do strzyżenia z tzw. "wolnej ręki" w wielu płaszczyznach i rzeźbienia fryzury

     

     

  • ostrza wąskie do skracania sierści na długość w trudno dostępnych miejscach (łapy, pysk):

    jak sama nazwa wskazuje ostrza tego typu mają zredukowaną powierzchnię roboczą ostrza i dzięki małym rozmiarom są w stanie dotrzeć do trudno dostępnych miejsc, jak chociażby opuszki łap, pysk czy okolice miejsc intymnych. Szczególnie przydatne są do strzyżenia ras miniaturowych i małych. Ponadto doskonałe sprawdzają się w profesjonalnym strzyżeniu i wypracowywaniu różnych wzorów na sierści oraz autorskich stylizacji.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

     wąskie do skracania sierści w trudno dostępnych miejscach (pysk, łapy)

     

     

  • ostrza "chirurgiczne" do bardzo krótkiego skracania sierści:

    ostrza tego typu charakteryzują się bardzo krótkimi ząbkami, które tną sierść tuż przy skórze i umożliwiają niemal całkowite ostrzyżenie zwierzęcia do tzw. gołej skóry. Najpopularniejsze ostrza chirurgiczne, to ostrze nr 50 (w zależności od producenta ostrze tego typu tnie włos na długość 0.05-0.4 mm) i nr 50 (w zależności od producenta ostrze tego typu tnie włos na długość 0.1-0.6 mm). Zdecydowana większość tego typu ostrzy znalazła zastosowanie w gabinetach weterynaryjnych, gdzie przed wykonaniem jakiegokolwiek zabiegu chirurgicznego lekarz musi dokładnie odsłonić (wygolić) pole operacyjne. Ponieważ ostrze tego typu przycina sierść bardzo krótko i przy nieumiejętnym użytkowaniu może przyczynić się do wystąpienia podrażnień na skórze psa, to jego użytkowanie wymaga pewnej wprawy i wypracowania odpowiednich technik strzyżenia. Zawodowi groomerzy również korzystają z tego typu ostrzy i strzygą nimi m.in. łapy pudli. Wykorzystują też tego typu ostrza do artystycznych stylizacji i głównie operują rozmiarami 40, 30 lub 15. Ostrza o numerach 40 i 30 uważane są za najlepszą bazę pod nasadki dystansowe.

       

    zatrzaskowe ostrze wymienne typu A5 "snap-on"

    chirurgiczne

     

     

  • ostrza z kilkustopniową regulacją cięcia długości włosa:

    ciekawym rozwiązaniem dla osób, które nie zajmują się profesjonalnym groomingiem zwierząt jest również oferta ostrzy z kilkustopniową (5-cio lub - 6-cio) regulacją długości cięcia włosa. Dzięki takiemu rozwiązaniu można regulować zakres długości strzyżenia włosa (zwykle w zakresie 0.3-3 mm), bez konieczności zmiany ostrza, czy korzystania z nakładek dystansowych. Decydując się na tego typu ostrza trzeba pamiętać jednak o tym, że zwykle są one kompatybilne jedynie z określonym modelem maszynki konkretnego producenta. Zatem zakup takiego ostrza powinien obejmować stosowny komplet ostrze + maszynka (np. ostrze wymienne firmy Andis do maszynki RBC Pulse Ion, gdzie ostrze górne (nóż) posiada 5-cio stopniową regulację długości cięcia).

       

    ostrze wymienne z regulacją długości cięcia włosa (głowica strzygąca składana fabrycznie) firmy Andis pasuje do maszynki RBC Pulse Ion

Rozmiar ostrza i długość cięcia włosa

Skoro posiadamy już podstawową wiedzę na temat różnych rodzajów ostrzy, to do omówienia pozostaje nam ostatnia kwestia, a mianowicie dobór odpowiedniej długości ostrza. Z pewnością każdy zainteresowany tematem zorientował się, że na większości ostrzy umieszczone są cyfrowe i literowe oznaczenia. Znaczenie części z nich już powyżej wyjaśniliśmy, ale co konkretnie oznaczają poszczególne cyfry? Każdej z nich przypisana jest konkretna długość ostrza, która przekłada się na otrzymanie po strzyżeniu takim ostrzem określonej długość włosa. Rozrzut w długości ząbków ostrza, a ostateczną długością otrzymanego włosa jest dość znaczny i może wynosić od 0.05 mm (np. ostrze chirurgiczne Geib nr 50) do 19 mm (np. ostrze Andis nr 3/4'' HT). Naturalnie osoba zajmująca się strzyżeniem amatorskim swój wybór ostrza lub ostrzy będzie przede wszystkim opierała na posiadanej rasie psa, obowiązującym wzorcu strzyżenia i indywidualnych wymogach (jakość i struktura sierści) swojego czworonoga. Profesjonaliści zwykle swoje salony groomerskie wyposażają w dość szeroką gamę ostrzy reprezentujących różne szerokości i długości, tak aby bez problemu mogli podołać strzyżeniu każdej sierści. Wybierając ostrza do domowego użytku pamiętajmy, że im cieńszy, uboższy i delikatniejszy włos, tym dłuższe ostrze powinno być dobrane do wykreowania fryzury takiego zwierzęcia (długość włosa po cięciu powinna wynosić co najmniej: 9 mm - ostrze nr 4/4F, 13 mm - ostrze nr 3/3F lub 16 mm - ostrze nr 2/2F). Zastosowanie zbyt krótkich ostrzy u zwierząt z takim rodzajem włosa może zakończyć się uzyskaniem mało efektownych prześwitów skóry. Podobna zasada obowiązuje przy strzyżeniu zwierząt maści białej z różową skórą - strzyżenie zbyt krótkimi ostrzami zwykle kończy się otrzymaniem nieładnych prześwitów różowej skóry. Ostrza krótsze tj. dające długość włosa po cięciu 3 mm (ostrze nr 7/7F) lub 6 mm (ostrze nr 5/5F) doskonale nadają się do strzyżenia ras o twardej, grubej, szorstkiej, gęstej i podwójnej strukturze sierści (włos okrywowy plus podszerstek).

 

Omawiając długość cięcia włosa przez poszczególne rodzaje ostrzy warto jeszcze zwrócić uwagę na jeden istotny szczegół, a mianowicie różnice w otrzymanej końcowej długości włosa, mimo zastosowania ostrzy o tych samych oznaczeniach, ale wyprodukowanych przez różnych producentów. Niejednokrotnie zdarza się nawet tak, że w obrębie jednej marki  i serii ostrza o tym samym oznaczeniu będą ciąć włos z możliwą do wychwycenia różnicą. Jak to możliwe? Większość ostrzy zaopatrzona jest w podstawowe informacje umieszczone na ostrzu lub też opakowaniu (numer i rodzaj ostrza, seria, marka producenta, długość cięcia włosa - najczęściej podana w mm lub calach). Teoretycznie więc nabywając ostrze numer 10 z informacją, iż strzyże włos na długość 1.5 mm spodziewamy się, że po wykorzystaniu w praktyce ostrza faktycznie uzyskamy taką długość włosa. W tym miejscu warto zaznaczyć, iż podawana przez producenta ostrza wartość cięcia włosa, to zazwyczaj orientacyjna długość. W procesie produkcji ostrza może dojść do minimalnych odchyleń, które przełożą się na indywidualne zmiany w długości cięcia włosa przez dany egzemplarz ostrza. Ponadto ostrzenie ostrzy również może mieć wpływ na różnice i odstępstwa od rekomendowanej długości cięcia. Oczywiście takie drobne niuanse dla amatorów mogą być całkowicie niezauważalne i w zasadzie są mało istotne, jednak profesjonaliści wypracowujący pieczołowicie artystyczne fryzury zwykle przykładają wielką wagę do precyzji cięcia i dla nich nawet drobne różnice mają znaczenie.

 

Drugi i w zasadzie dość istotny problem, to same oznaczenia ostrzy używane przez różnych producentów. Większość z nich produkuje ostrza o popularnych i często spotykanych numeracjach np. 40, 30, 15, 4, 5, 7, 10. Wielu osobom wydaje się, że stosowanie przez różne firmy tych samych oznaczeń jest równoznaczne z otrzymaniem tego samego efektu długości cięcia włosa. Otóż nic bardziej mylnego... Zobrazujemy to na prostym przykładzie: weźmy pod uwagę ostrze nr 15 trzech losowo wybranych firm tj. ostrze marki Oster - długość cięcia włosa 1.2 mm, ostrze marki Geib - długość cięcia włosa 1.0 mm i ostrze marki Wahl - długość cięcia włosa 1.5 mm. Jak widać z załączonego przykładu różnica w długości cięcia włosa u tych trzech producentów wynosi 0.5 mm pomiędzy ostrzem tnącym najkrócej, a najdłużej. Dla amatora i fryzur wykonywanych na tzw. domowy użytek wartość ta będzie bez znaczenia, ale przy tworzeniu fryzur wystawowych albo konkursowych ta różnica odgrywa już znaczącą rolę... Jednak czy zawsze ostrze nr 15 firmy Geib będzie cięło krócej, niż ostrze nr 15 firmy Wahl? - Odpowiedź brzmi - nie - różnice występują nie tylko między rozmiarami ostrzy... oprócz przyswojenia wiedzy na temat długości cięcia włosa przez ostrza poszczególnych firm o tych samych oznaczeniach, trzeba jeszcze zrobić rozpoznanie odnośnie danej serii ostrzy. Osoba, która posiądzie tą wiedzę, za każdym razem będzie mogła przygotować dane zwierzę w podobny sposób.

 

A co zrobić w sytuacji, kiedy posiadamy ostrze jakieś firmy, ale nie ma ono wystarczającego oznakowania i nie wiemy na jaką długość tnie sierść? Sprawa w takim przypadku jest bardziej złożona, bo po długości ząbków ostrza wprawne oko doświadczonego groomera może co prawda wnioskować z jakiego przedziału rozmiarowego dane ostrze jest, ale bez wykorzystania takiego ostrza w praktyce nikt nie dowie się na ile faktycznie skraca sierść. Oczywiście ostrze takie można włączyć do swojego wyposażenia i metodą prób sprawdzić, na jaką długość tnie włos. Jeśli mamy taką możliwość, to warto na małej powierzchni czworonożnego modelu przeprowadzić cięcie takim ostrzem i porównać je z cięciem przeprowadzonym tuż obok ostrzem tej samej firmy o znanym oznakowaniu i według nas zbliżonym do naszego ostrza rozmiarze. Takie działanie powinno dać nam przybliżoną odpowiedź na postawione wyżej pytanie.

 

Ostatnie pytanie, na które warto znać odpowiedź to: - jakie jeszcze przyczyny mogą powodować, że niektóre ostrza (ta sama marka i oznaczenie) tną włos na różne długości? Aby włosy zostały przycięte na odpowiednią długość (założoną przez producenta ostrza) muszą odpowiednio przejść przez ząbki ostrza. Jeśli ostrze jest tępe (z jakiegokolwiek powodu), to wówczas ograniczona ilość włosa będzie się dostawać pod zęby mające za zadanie je prawidłowo przyciąć, a reszta włosów będzie dawała efekt "ślizgania się" ostrza i tym samym będzie to powodowało wypychanie nadmiaru włosów i ich nieprawidłowe przycinanie.

Istnieją trzy główne przyczyny tego problemu:

  1. czasami zdarza się, że powłoka znajdująca się na wierzchołkach zębów tnącego grzebienia może tworzyć zbyt płaską powierzchnię (powstaje najczęściej pod wpływem tępienia się ostrza, złego ustawienia, złego napięcia), która popycha włosy w dół, zamiast podejmować je i podawać w kierunku części tnącej;

  2. jest to to efekt normalnego zużycia ostrzy najczęściej po kilkuletnim intensywnym użytkowaniu;

  3. ostrze jest pełne włosów itp. co nie pozwala na prawidłowe podebranie włosa przez grzebień tnący.

Osoba zajmująca się naprawą i ostrzeniem ostrzy bardzo szybko zaradzi problemowi nr 1 i 2 poprzez odpowiednie naostrzenie i ustawienia ostrza. Ostatni problem nr 3 może być spowodowany nagromadzeniem zbyt dużej ilości oleju wynikającej z nieprawidłowego użytkowania lub braku czyszczenia ostrza. W takim wypadku nadmiar oleju powinien być niezwłocznie usunięty, a ostrze odpowiednio oczyszczone i zdezynfekowane. Brak reakcji może skutkować:

  • problemami z cięciem włosa;

  • stanowić zagrożenie przeniesienia zanieczyszczeń na strzyżone zwierzę;

  • wpływa na efektywność i wydajność pracy ostrza oraz jego żywotność;

  • może być przyczyną uszkodzeń krawędzi ostrza.

Na koniec rozważań o ostrzach przedstawiamy tabele z wybranymi seriami ostrzy najpopularniejszych firm, dostępnymi rozmiarami i długościami cięcia włosa, które są wykorzystywane przez groomerów z różnych zakątków globu ziemskiego, w tym w Polsce i Rosji, Stanach Zjednoczonych, Anglii, a nawet Australii.

 

ZESTAWIENIE DŁUGOŚCI CIĘCIA WŁOSA PRZEZ OSTRZA RÓŻNYCH FIRM
FIRMA OSTER ANDIS WAHL MOSER AESCULAP GEIB

GROOM

MASTER

KIM

LAUBE

CONAIR

PRO

CERAMIC

VALUE

GROOM

SHEAR

MAGIC

GROOM

PROF.

HEINIGER

MASTER

GROOMING

TOOLS

LAZOR-RX

OPTIMUM MASTERCUT

NUMER

OSTRZA

MM MM MM MM MM MM MM MM MM MM MM MM MM MM

MM

MM MM

50

0.2 0.2 0.4 - 0.2 0.05 0.2 0.1

-

- -

-

0.4

0.2

0.2

- -
45 - - - - - - - -

-

- 0.05

-

- -

-

- -
40 0.25 0.25 0.25 - 0.25 0.1 0.25 0.25

0.25

0.25 -

-

0.6 0.25

0.25

0.25 0.25
35 - 0.4 - - - - - -

-

- -

-

- -

-

  -
30 0.5 0.5 0.8 - 0.5 0.5 0.5 0.5

0.5

0.5 0.5 0.5 0.8 0.5

0.5

0.5 0.5
15 1.2 1.2 1,5 - 1.2 1 1.2 1

1.2

1.2 1 1.2 1.5 1.2

1.2

1.2 1.2
10 1.6 1.5 1.8 - 1.5 1.6 1.6 1.5

1.6

1.6 1.6 1.6 1.8 1.5

1.6

1.6 1.6
9 2 2 2 - 2 2 2 2

2

2 - - 2 2

-

2 -
8 i 1/2 2.8 2.8 2.8 - 2.8 2.8 2.8 2.9

-

2.8 - - 2.8 2.8

-

2.8 -
7 i/lub 7F 3.2 3.2 4 5 3.2 3 3 3.2

3.2

3 3.2 3 3.2 3.2

3

3 3.2
5 i/lub 5F 6.3 6.3 6 7 6.3 6 6 6.4

6.3

6 6.3 6 6 6.3

6

6 6.3
4 i/lub 4F 9.5 9.5 8 9 9.5 9 9 9.6

9

9 9.5 9 9.5 9.5

9

9 9.5
3 i/lub 3F 13 - 13 - - 13 13 -

-

- 13 13 - -

13

13 13
2 i/lub 2F - - - - - - 16 -

-

- - 16 - -

16

16 -
50F - - - 0.05 - - - -

-

- - - - -

-

- -
40F - - - 0.1 - - - -

-

- - - - -

-

- -
30F - - - 1 - - - -

-

- - - - -

-

- -
10F - - - 2 - - - -

-

- - - - -

-

- -
9F - - - 2.5 - - - -

-

- - - - -

-

- -
8 i 1/2F - - - 3 - - - -

-

- - - - -

-

- -
3 i 3/4F - - - - - - - 13

-

13 - - - 13

-

- -
5/8F - - - - - - - 16

-

16 - - - -

-

- -

3 i 3/4

13 13 - - - - - 13

-

13 - - - -

-

- -
7/8 0.8 - - - 0.8 - - -

-

- - - - -

-

- -
3/4 - 19 - - - 16 - -

-

- - - - -

-

- -
3/4HT - 19 - - - - - -

-

- - - - -

-

- -

5/8 TOE

0.8 0.8 - - 0.8 0.8 0.8 -

-

- 0.8 - 0.8 -

-

- -
5/8HT - 16 - - - - - -

-

- - - - -

-

- -
5/8 - - - - - 19 - -

-

16 - - - 15.9

-

- -
5/8N - - - - - - - -

-

0.8 - - - 0.8

-

0.8 -
5/8NC - - - - - - - 0.05

-

- - - - -

-

- -
1" - - - - - 25 - -

-

- - - - -

-

- -

 T-84

-

2.4

- - - - - - - - - - - -

-

- -

 T-10

-

1.5

- - - - - - - - - - - -

-

- -

7FC

-

3.2

- - - - - - - - - - - -

-

- -

6FC

-

4.8

- - - - - - - - - - - -

-

- -

5FC

-

6.3

- - - - - - - - - - - -

-

- -

4FC

-

9

- - - - - - - - - - - -

-

- -

4 i 1/2FC

-

7.9

- - - - - - - - - - - -

-

- -

3 i 3/4FC

- 13 - - - - - -

-

- - - - -

-

- -

30SE

-

0.5

- - - - - - - - - - - -

-

- -

10SE

-

1.5

- - - - - - - - - - - -

-

- -

7SE

-

3.2

- - - - - - - - - - - -

-

- -

6SE

-

4.8

- - - - - - - - - - - -

-

- -

5SE

-

6.3

- - - - - - - - - - - -

-

- -

4SE

-

9.5

- - - - - - - - - - - -

-

- -
40W - - - - - - - 0.25 - 0.25 - - - -

-

- -
30W - - - - - - - 0.5 - 0.5 - - - -

-

- -
4FW i/lub 4W - - - - - - - 9.6 - - - - - -

-

- -
15W - - - - - - - 1 - 1.2 - - - -

-

- -
10W 1.8 - - - - - - 2.4 - - - - 2.3 -

-

1.5 -
10WF - - -

2.3

- - - 2.4 - - - - - -

-

- -

5FW

i/lub

5W

-

- - - - - - 6.4 - - - 6 - -

-

- -

7FW

 i/lub

7W

-

-

-

-

- - - 3.2 - 3 - - - -

-

- 3.2

BLOCKING

- 2 - - - - - - - - - - - -

-

- -

SUPER

BLOCKING

- 1 - - - - - - - - - - - -

-

- -

MEDIUM

BLENDING

-

3.2

- - - - - - - - - - - -

-

- -

WIDE

MEDIUM

3.2 - - - - - - - - - - - - -

-

- -

WIDE

FINE

1.65 - - - - - - - - - - - - -

-

- -

WIDE

CORASE

4.8 - - - - - - - - - - - - -

-

- -

WIDE

OPTI BLOCK

rozmiar

cięcia

zależny

od kąta trzymania

ostrza

- - - - - - - - - - - - -

-

- -

WIDE

BLOCKING

rozmiar

cięcia

zależny

od kąta trzymania

ostrza

- - - - - - - - - - - - -

-

- -
OSTRZA AESCULAP KOMPATYBILNE TYLKO Z MASZYNKAMI FAVORITA II/FAVORITA CL

GH 700

GT 730

1/20

GH 703 1/10

GT 772

TOE BLADES

0.7

GH 712

GT 736

1

GH 715

GT 742

2

GT 710

GT 749 W

1.8

GT 746 1.5

GT 748

GT 754

3
GT 758 5
GT 770 7
GT 779 9
GT 782 12
GT 784 16

 

 

TABELA PORÓWNAWCZA PRZEZNACZENIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW OSTRZY FIRM OSTER I ANDIS

ROZMIAR MM

OSTER/ANDIS

OSTER

ANDIS

Sierść

prosta, lejąca,

twarda, szorstka

(np.: spaniele, teriery szorstkowłose)

ostrza

chirurgiczne

CRYOGEN-X ELITE ULTRAEDGE CERAMIC
dostępność rozmiaru i rodzaju dostępność rozmiaru i rodzaju

całe

ciało

podbrzusze pysk uszy

opuszki

łap

okolice

odbytu

kołtuny
4F 9.5 + + + + *              
5 6.3 + + + +                
5F 6.3 + + + + *              
7 3.2 + + + +             *  
7F 3.2 + + + + *           *  
9 2 + + + +     *       *  
10 1.6/.1.5 + + + +   * * * * * *  
15 1.2 + + + +     * * * *    
30 0.5 + + + +       * *      
40 0.25 + + + +       * *     *

*polecane

 

TABELA PORÓWNAWCZA PRZEZNACZENIA POSZCZEGÓLNYCH RODZAJÓW OSTRZY FIRM OSTER I ANDIS

ROZMIAR

MM

OSTER/ANDIS

OSTER

ANDIS

Sierść

ciężka, z podszerstkiem

(np. collie, owczarki)

ostrza

chirurgiczne

CRYOGEN-X

ELITE

ULTRAEDGE

CERAMIC

dostępność rozmiaru i rodzaju

dostępność rozmiaru i rodzaju

całe

ciało

podbrzusze

pysk

uszy

opuszki

łap

okolice

odbytu

kołtuny

4F

9.5

+

+

+

+

*

             

5

6.3

+

+

+

+

*

             
5F 6.3 + + + + *              
7 3.2 + + + + *           *  
7F 3.2 + + + + *           *  
9 2 + + + +     *       *  
10 1.6/1.5 + + + +   * * * * * *  
15 1.2 + + + +     * * * *    
30 0.5 + + + +         *      
40 0.25 + + + +         *     *

*polecane

 

NASADKI DYSTANSOWE
Omawiając ostrza nie sposób, nie wspomnieć o nasadkach dystansowych, czyli pewnego rodzaju grzebykach, które nakładane na ostrza pozwalają w trakcie cięcia uzyskać większej długości włos, niż miałoby to miejsce przy strzyżeniu samym ostrzem. Nasadki dystansowe mogą być wykonane w całości z plastiku, metalu lub mogą posiadać metalowe zęby i resztę obudowy wykonaną z plastiku. Nasadki dystansowe można stosować na różne typy ostrzy. Zwykle różnią się od siebie konstrukcją i sposobem mocowania na ostrze konkretnego typu. W zależności od ostrza podstawowego (nośnika) nasadki mogą zwiększyć długość pozostawionego włosa od 1.5 mm do nawet 50 mm.

   

 nasadka na wymienne ostrze zatrzaskowe typu A5 "snap-on"

metalowe ząbki

 nasadka na wymienne ostrze typu A5 "snap-on"

plastikowe ząbki

 

 

nasadka plastikowa do noży "T" maszynek Andis T-Liner, Vet Trimm

   

W zasadzie zdania na temat nasadek dystansowych są podzielone i tylu ilu znajdziemy zwolenników stosowania nasadek dystansowych, tylu też i ich przeciwników. Generalnie rzecz ujmując, nasadki dystansowe mogą być użyteczne dla wszystkich tych osób, które nie mają wprawy w strzyżeniu psów i robią to tylko okazjonalnie. Zakup kompletu nasadek i jednego ostrza pozwala znacznie zaoszczędzić na kosztach nabywania 2 czy 3 ostrzy, które przy amatorskim strzyżeniu stanowią już poważny wydatek. Ponadto stosowanie nasadek dystansowych znacznie minimalizuje ryzyko przypadkowego skaleczenia psa czy też oparzenia go przegrzanym ostrzem. Tyle plusów stosowania nasadek dystansowych, a teraz o minusach. Nasadki dystansowe mogą być używane tylko z określonymi rodzajami ostrzy i nabywając maszynkę oraz ostrze trzeba wziąć to pod uwagę. Nasadki nie są przystosowane do maszynek o dużych wymiennych ostrzach służących do strzyżenia dużych psów czy koni. Ostrza od nr 7 w dół nie będą pasowały do nasadek z powodu rosnącej szerokości ostrza. Do tego pracując z nasadkami trzeba wykazać się niebywałą dokładnością i cierpliwością w strzyżeniu, bo ostrze z nasadką strzyże mniej precyzyjnie. Na koniec chyba sprawa najważniejsza - sierść psa strzyżonego przy użyciu nasadki dystansowej musi być czysta i idealnie rozczesana! Ostrze z nasadką nie jest w stanie podebrać i strzyc sierści skołtunionej, a natrafienie na splątaną sierść w trakcie strzyżenia może zakończyć się gwałtownym pociągnięciem włosa i sprawić psu ból.

 

Poniżej przedstawiamy tabele z seriami nasadek dystansowych wybranych firm, dostępnymi rozmiarami i długościami cięcia włosa, które są wykorzystywane przez groomerów z różnych zakątków globu ziemskiego, w tym w Polsce i Rosji, Stanach Zjednoczonych, Anglii, a nawet Australii.

 

PORÓWNANIE WYBRANYCH NASADEK DYSTANSOWYCH Z RÓŻNYCH FIRM

ANDIS

MASTER

GROOMING

TOOLS

ANDIS

WAHL

LAUBE

OSTER

DŁUGOŚĆ

CIĘCIA

WŁOSA

W MM

DŁUGOŚĆ

CIĘCIA

WŁOSA

W CALACH

CIĘCIE Z NASADKĄ

ODPOWIADA

CIĘCIU SAMYM

OSTRZEM NR

PLASTIKOWA

MAGNETYCZNA

METALOWA

METALOWA

MAGNETYCZNA

METALOWA

PLASTIKOWA

METALOWA

 

 

 

WSPÓŁPRACUJE

Z

OSTRZEM

NR 30, 10, 9

WSPÓŁPRACUJE

Z

OSTRZEM

NR 30, 10, 9

WSPÓŁPRACUJE

Z

OSTRZEM

NR 30, 10, 9

WSPÓŁPRACUJE

Z

OSTRZEM

NR 30, 10, 9

WSPÓŁPRACUJE

Z

OSTRZEM

NR 30, 10, 9

WSPÓŁPRACUJE

Z

OSTRZEM

NR 30, 10, 9

 

 

 

 

 

 

 

 

RÓŻOWA

50

2''

 

 

 

 

 

 

LIMONKA

38

1.5''

 

 #F

 

 

 

 #S

FIOLETOWA

32

1 i 1/4''

 

 #E

BŁĘKITNA

 #E

FIOŁKOWA

 #E

BŁĘKITNA

25

1''

1''

 #D

 

 

 

 #D

 

24

15/16''

 

 #C

ZIELONA

 #C

ZIELONA

 #C

ZIELONA

22

7/8''

 

 #B

 

 

 

 #B

 

21

13/16''

 

 #A

FIOŁKOWA

 #A

BŁĘKITNA

 #A

FIOŁKOWA

19

3/4''

3/4, 3/4HT

 #1/4

 

 

 

 

 

17

11/16''

 

 #0

ŻÓŁTA

 #0

ŻÓŁTA

 

ŻÓŁTA

16

5/8''

2, 2F, 5/8F

 #1/2

 

 

 

 #0

 

14

9/16''

 

 #1

POMARAŃCZOWA

 #1

POMARAŃCZOWA

 #1/2

POMARAŃCZOWA

13

1/2''

3, 3F, 3 i 3/4FC

 #1 i 1/2

 

 

 

 #1 i 1/2

 

11

7/16''

 

 #2

NIEBIESKA

 #2

NIEBIESKA

 #2

NIEBIESKA

10

3/8''

 

 #3

 

 

 

 

 

8

5/16''

 

 #4

FIOLETOWA

 #4

FIOLETOWA

 #3

 

6

1/4''

5. 5F. 5FC

 #6

 

 #5

CZERWONA

 #4

 

3

1/8''

7, 7F, 7FC

 #7

 

 

 

 #5

CZERWONA

1.5

1/16''

10

 

HIGIENA I BEZPIECZEŃSTWO PRACY

Dbałość o utrzymanie higieny i bezpieczeństwa pracy w salonie pielęgnacji zwierząt powinna być podstawowym obowiązkiem każdego groomera. Codziennie przecież ma on do czynienia z psami czy innymi zwierzętami pochodzącymi z różnych środowisk. Jedne przyjdą w miarę zadbane i zdrowe, a drugie będą wymagały "gruntownego odgruzowania". Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku należy zachować wszelkie środki ostrożności i przestrzegać zasad podstawowej higieny pracy. Dlatego też regularne czyszczenie, mycie, konserwacja, sterylizacja wszystkich narzędzi groomerskich oraz sprzątanie i dezynfekcja salonu po każdym obsłużonym czworonożnym kliencie powinna wejść w nawyk każdemu zawodowemu groomerowi, ale nie tylko!. Tak - również osoby, które strzygą tylko i wyłącznie swojego pupila powinny pamiętać o każdorazowym wyczyszczeniu, zakonserwowaniu, zdezynfekowaniu i odpowiednim przechowywaniu narzędzi groomerskich. W ten sposób zapewniacie bezpieczeństwo swojemu psu, ale również zwiększacie żywotność posiadanych przez siebie narzędzi.

 

 

Regularne oliwienie ostrzy
Jak już  pisaliśmy wyżej, ostrze składa się z dwóch najważniejszych części tj. statycznego ostrza dolnego (grzebienia) i poruszającego się kilka tysięcy razy na minutę ruchem posuwisto-zwrotnym ostrza górnego (noża). Jeśli ostrze nie będzie często smarowane, to jego praca będzie utrudniona i takie ostrze dość szybko grzeje się. Nieprawidłowe użytkowanie ostrza grozi poparzeniem zwierzęcia oraz skraca żywotność takiego ostrza, które szybciej ulega stępieniu i przestaje prawidłowo strzyc włos. Ratunkiem dla stępionego ostrza może być tylko przekazanie go do ponownego naostrzenia, a że zwykle trzeba ostrze odesłać do specjalistycznej firmy, to czas oczekiwania na jego naostrzenie i zwrot może wynosić od 2 do nawet 4 tygodni! Jeśli jest to jedyne ostrze osoby strzygącej amatorsko lub zawodowy groomer nie posiada drugiego ostrza tego typu, to może to być już dla nich spory problem. Dlatego też tak ważną czynnością jest regularne oliwienie ostrza. Ale oliwienie ostrza, to nie nakapanie kilku kropel oliwy spożywczej... to nie skrzypiące drzwi, które się taką substancją zadowolą... wykorzystywanie ropy i środka WD 40 również jest niedopuszczalne! Używać należy tylko i wyłącznie dobrej jakości olei przeznaczonych do oliwienia ostrzy (dostępne są w większości sklepów prowadzących sprzedaż akcesoriów do strzyżenia zwierząt). Częstotliwość użycia oleju w trakcie pracy maszynki jest sprawą indywidualną i zwykle przy zakupie maszynki oraz ostrzy konkretnej firmy producent w instrukcji podaje stosowne wytyczne (ostrza powinny być oliwione wówczas gdy pracują - zwykle - co kilka-kilkanaście minut). Nadmierne oliwienie ostrzy w trakcie pracy maszynki jest również niewskazane, bo szkodzi wewnętrznym częściom maszynki. Warto również pamiętać, iż w trakcie podawania oleju maszynka powinna być skierowana do przodu pod kątem 10°, a nie trzymana w pozycji pionowej (włączenie maszynki w tej pozycji może spowodować przedostanie się oleju do tyłu silnika, co z kolei wywoła uszkodzenie maszynki). Po zakończeniu pracy oczyszczone i zdezynfekowane ostrza powinny być również naoliwione.

 

 

Czyszczenie i konserwacja ostrzy

Obowiązkiem każdej osoby strzygącej zwierzęta towarzyszące jest dbanie o utrzymanie stosownej higieny posiadanych narzędzi. Po każdym użyciu z ostrza trzeba usunąć resztki włosów (używamy specjalnego pędzelka z miękkim włosiem), a następnie oczyszczamy je stosując płyn do czyszczenia ostrzy (np. Andis Blade Care Plus), dezynfekujemy (szczególnie istotne, gdy służy do strzyżenia różnych zwierząt), oliwimy i przechowujemy w odpowiednim opakowaniu i suchym miejscu.

 

Ostrzenie ostrzy
Nawet najlepszej jakości i otoczone najlepszą opieką ostrze prędzej czy później stępi się i będzie wymagało ponownego naostrzenia. Ostrzenie, to bardzo ważna czynność, która odpowiada za ponowne przywrócenie pełnej funkcjonalności ostrza. Dlatego też czynność ta powinna być wykonywana przy użyciu odpowiednich maszyn i tylko przez profesjonalistów - najlepiej w serwisie prowadzonym przez samego producenta danej marki ostrzy lub u osób będących po specjalistycznym szkoleniu z zakresu ostrzenia danego typu ostrzy. Ostrza powinny być ostrzone jako "para" tj. do ostrzenia oddajemy komplet ostrze dolne (grzebień) i ostrze górne (nóż), a ostrza wymienne montowane fabrycznie w jedną głowicę strzygącą przesyłamy w całości, bez rozbierania ich na części pierwsze! Przy odpowiednim dbaniu i prawidłowym ostrzeniu, dobrej jakości ostrze będzie służyć nam wiele lat.

 

ZANIM SIĘGNIESZ PO OSTRZE I MASZYNKĘ ....

O tym, że przy strzyżeniu czarnego teriera rosyjskiego wymagane jest, nie tylko posiadanie umiejętności groomerskich, ale również znajomość specyfiki rasy i jej anatomii pisaliśmy na łamach naszego Portalu wiele razy. Jeśli zatem jesteś właścicielem czernysza, którego planujesz prezentować na wystawach psów i nie masz żadnego doświadczenia w groomingu rasy, to radzimy nie eksperymentować samodzielnie, a wybrać się do specjalisty posiadającego, nie tylko wiszący na ścianie dyplom groomera, ale przede wszystkim mającego praktyczne doświadczenie w wystawowym przygotowaniu CTR-ów.

 

Poniższy zbiór rad chcielibyśmy skierować przede wszystkim do początkujących groomerów poszerzających wiedzę na temat rasy czarny terier rosyjski i wszystkich tych, którzy z jakiś względów decydują się samodzielnie strzyc swojego czernysza na tzw. "użytek domowy".

 

Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego sprzętu do rodzaju i gatunku włosa strzyżonego zwierzęcia. Faktem oczywistym jest, że osoby zajmujące się profesjonalnym groomingiem zwierząt posiadają całą gamę przydatnych akcesoriów, dzięki temu dobranie odpowiedniego sprzętu dla danego egzemplarza, to dla nich tylko kwestia formalna. W przeciwieństwie do nich, osoby kompletujące sprzęt na własny użytek, to najczęściej właściciele jednego zwierzęcia, bez większej wiedzy groomerskiej. Zatem jak dokonać trafnych wyborów i jednocześnie nie wykupić "połowy sklepu"? Przede wszystkim w pierwszej kolejności należy zapoznać się ze wzorcem rasy (dokładnie z częścią omawiającą jakość długość i strukturę sierści CTR-a) oraz wzorcem strzyżenia CTR-a. We wzorcu rasy pojawiają się m.in. takie pojęcia charakteryzujące szatę CTR-a, jak: włos "szorstki", "twardy", "gruby" "okrywa dwuwarstwowa, gęsta (włos okrywowy długi ościsty z załamaniem i bardziej miękki, krótki, dobrze rozwinięty podszerstek)". Niestety pojęcia te dla wielu osób mało doświadczonych mają znaczenie względne i są różnie interpretowane. Na dokładkę, przyglądając się uważnie szacie różnych egzemplarzy, szybko dostrzeżemy, że nawet w jednej rasie istnieją znaczące różnice w strukturze i jakości okrywy włosowej pomiędzy poszczególnymi osobnikami. W zasadzie, jeśli napiszemy, iż wśród różnych ras różnice te szczególnie są widoczne u CTR-a, to wcale nie przesadzimy. Teoretycznie powinniśmy trafić na osobnika o wzorcowej szacie, ale w praktyce o wiele częściej zetkniemy się z egzemplarzem, którego szata będzie w mniejszym lub większym stopniu od tego wzorca odbiegać. Najczęściej spotykanym niedostatkiem jest niewystarczająca twardość i szorstkość włosa. Zwierzęta o tzw. miękkim włosie zazwyczaj mają bardzo obfitą szatę (długi, kręcony włos okrywowy i obfity podszerstek), która jest nieco watowata i w całokształcie dość mocno skręcona (szata w typie pudla). Równie często spotykane są zwierzęta, których włos okrywowy, co prawda jest twardy i szorstki, jednak niemal pozbawiony podszerstka. Szata taka zwykle jest prosta, dość uboga, włos przylega do ciała, a długi włos ozdobny na głowie, łapach i linii spódnicy jest dość słabo rozwinięty (szata w typie dawnego sznaucera). Taki włos często nazywany jest roboczym lub użytkowym, aczkolwiek są to tylko luźnie interpretacje, które nie mają żadnego pokrycia w obowiązującym wzorcu. Ostatnim typem włosa spotykanym u CTR-a jest włos obfity, ale prosty, lejący, bez załamania, zwykle miękki (szata w typie nowofundlanda).

 

Do zapamiętania - jakiekolwiek działania groomerskie muszą być poprzedzone ustaleniem, z jakim konkretnie włosem mamy do czynienia, ponieważ inny zestaw narzędzi groomerskich dobierzemy do psa z prawidłowym włosem, a inny dla psa z miękkim, mocno poskręcanym, prostym, lejącym lub niezbyt gęstym włosem.

 

Zazwyczaj nabywając maszynkę do strzyżenia otrzymujemy w komplecie jedno ostrze. Wybierając maszynkę należy zwrócić uwagę na jaką długość ono tnie włos - często dołączane ostrze to tzw. "ostrze chirurgiczne", które skraca sierść bardzo krótko (0.1-0.6 mm) i praktycznie nie nadaje się do prawidłowego strzyżenia jakiegokolwiek CTR-a. Zastosowanie takiego ostrza do strzyżenia pielęgnacyjnego CTR-a, we wszystkich tych miejscach, które wymagają strzyżenia maszynką może spowodować otrzymanie efektu "gołej skóry", a nie ładnego "aksamitu". W przypadku psów niewystawowych, to w sumie nie byłby aż taki duży problem (wszak sierść odrasta), gdyby nie fakt, iż poza tymi łysymi plackami takie strzyżenie bardzo często przyczynia się do rozległych podrażnień skóry!. Nadto odsłonięta skóra oraz odrastające kłujące włoski często wywołują u psa poczucie dyskomfortu i wzmaga się w nich nieodparta chęć podrapania się. Jednak drapanie zamiast ulżyć psu, tylko intensyfikuje odczuwany świąd i spirala się nakręca... Zwykle po takich postrzyżynach i drapaniu powstają sączące się i długo gojące rany przypominające tzw. hot spot.

 

W zasadzie do użytku domowego powinniśmy zaopatrzyć się w dwa rodzaje ostrzy: strzygące sierść krótko (1-1.8 mm) - zastosowanie uszy - i strzygące sierść nieco dłużej (3-6 mm) - zastosowanie szyja, tylna strona kończyn i "płaska płaszczyzna" na głowie. Jeśli nie chcemy inwestować w dwa ostrza, to możemy zainteresować się kupieniem jednego ostrza (1-1.8 mm) i kilku pasujących do niego nakładek dystansowych. Można również zastanowić się nad wybraniem ostrzy typu "szerokie", które umożliwiają strzyżenie większych powierzchni i tym samym czynią pracę efektywniejszą i wydajniejszą, przy tym mniej stresującą długością trwania tej czynności dla samego zwierzęcia. O tym jakie konkretnie ostrza (wymiar) będą odpowiednie dla konkretnego psa decyduje rodzaj, jakość i gęstość okrywy włosowej danego zwierzęcia, którą trzeba ustalić we własnym zakresie lub poprosić o opinię doświadczonego groomera. 

 

Niektóre osoby decydują się na strzyżenie swojego podopiecznego tylko i wyłącznie za pomocą maszynki. Naturalnie używając tylko maszynki nie da się "wypracować" fryzury odpowiadającej wzorcowi strzyżenia, natomiast można całościowo oraz dość radykalnie skrócić sierść i spora grupa osób posiadających zwierzęta "pet class" - szczególnie w okresie letnim - decyduje się na takie właśnie strzyżenie. Rzeczywiście krótkie cięcie ułatwia pielęgnację, bo nie trzeba przecież tak często czesać, kąpać, no i strzyc... Wszystko wydaje się bardzo fajne tylko w tym momencie umyka nam jedna podstawowa kwestia: natura wyposażyła psa w futro, by w zimie chroniło go przed zimnem, a w lecie izolowało od upału... Tak! Jeśli komukolwiek wydaje się, że strzygąc psa na króciutko w lato oddaje mu przysługę, bo będzie mu lżej i chłodniej, to się grubo myli.. Futro izoluje, odbija część promieni słonecznych i nie dopuszcza zbyt dużej ilości ciepła do samej skóry. Dla psa - zwierzęcia, które nie posiada praktycznie gruczołów potowych i nadmiar ciepła z organizmu może wydalić tylko za pomocą ziajania, taki system wspomagający jest dość istotny. Niestety, jeśli futro zostanie na krótko zgolone, to pies zostaje pozbawiony izolacji, a ciepło bardzo szybko dotrze do powierzchni skóry i będzie podnosić temperaturę ciała psa. Jego organizm podejmie oczywiście walkę i pies będzie więcej pił, prawdopodobnie schowa się gdzieś w chłodniejsze miejsce (o ile będzie to możliwe) i nade wszystko będzie bardzo intensywnie ziajał... Jednak nawet te wszystkie czynności mogą okazać się niewystarczające i psu nie uda się schłodzić organizmu, a to już prosta droga do przegrzania i udaru... Dlatego też w przygotowywaniu fryzur radzimy jednak zachować zdrowy rozsądek, a tego typu strzyżenie zarezerwujmy jedynie dla egzemplarzy chorych, starszych, zaniedbanych, którym z różnych (uzasadnionych) względów takie radykalne cięcia trzeba wykonać.

 

Chcielibyśmy również "uczulić" wszystkich początkujących, by ze szczególną troską traktowali czernyszowe uszy. Z doświadczenia wiemy, że uszy powinno się strzyc na samym końcu (szczególnie te strzyżone pierwszy raz lub bardzo zarośnięte), bowiem są one bardzo newralgicznym punktem u psa i ostrzyżone na króciutko na samym początku pracy mogą powodować u psa niepotrzebny niepokój, podenerwowanie, trzepanie uszami itp. reakcje, co znacznie utrudni wykonanie dalszego strzyżenia. Warto również zabezpieczyć psie uszy np. płatkami kosmetycznymi - dlaczego? - zwykle osoby bez wprawy w strzyżeniu nie zdają sobie sprawy z tego, że podczas strzyżenia w powietrzu unosi się chmura króciutkich włosków, które mogą dostać się do wnętrza uszu, a wtedy działają niczym powbijane w ciało szpileczki, które przyczyniają się do podrażnienia uszu. Ostrożność w strzyżeniu należy zachować również strzygąc małżowinę uszną od wewnętrznej strony i sierść rosnącą tuż pod uszami, tak by nie podrażnić i nie pokaleczyć znajdującej się w tych okolicach delikatnej skóry. Każdy nowicjusz powinien zapamiętać: krawędzie uszu ostrożnie wyrównujemy tylko i wyłącznie za pomocą bezpiecznie zakończonych nożyczek! Nigdy do tego celu nie używamy maszynki!. Podobną ostrożność i wyczucie należy zachować przy strzyżeniu podbrzusza, odbytu i okolic narządów płciowych.

 

Jeszcze raz podkreślimy: każda osoba strzygąca zwierzęta towarzyszące nie powinna zapominać o zachowaniu podstawowych zasad higieny i bezpieczeństwa pracy. Ostrze powinno być w trakcie pracy regularnie oliwione, a  po każdorazowym zakończeniu pracy powinno być odpowiednio (zgodnie z wyżej zamieszczonymi wskazówkami) oczyszczone, zdezynfekowane, naoliwione i przechowywane w odpowiednim i przede wszystkim suchym miejscu. W momencie zauważenia nienaturalnego grzania się ostrza, złego cięcia włosa (szarpania, oporu) należy zrezygnować z użytkowania takiego ostrza i poszukać przyczyny takiego stanu rzeczy - być może uległo ono zwykłemu stępieniu na skutek normalnej eksploatacji, a być może uszkodzeniu. W jednym i drugim przypadku ostrze takie nie nadaje się do użytku i powinno być oddane do naostrzenia, konserwacji lub naprawy w profesjonalnym zakładzie świadczącym takie usługi.

 

I na koniec sprawa oczywista, aczkolwiek może i nie dla wszystkich... przygotowywany do strzyżenia CTR powinien być uprzednio rozczesany, wykąpany, dokładnie spłukany, a następnie porządnie wysuszony. Odradzamy strzyżenie amatorom maszynką psa brudnego - nie dosyć, że jest to mało higieniczne i niezbyt komfortowe dla psa, bo włos brudny jest mało podatny do strzyżenia "tępy", szarpie i ciągnie się, to na dokładkę jest on również "bogaty" w różnorodne zanieczyszczenia typu kurz czy drobinki piasku - w rezultacie eksperyment taki może skończyć się, nie tylko psem wyglądającym, jakby był "wygryziony przez mole" (o ile uda się strzyżenie w ogóle doprowadzić do końca), ale przede wszystkim grozi poważnym uszkodzeniem ostrza... W artykule, co prawda prezentowaliśmy ostrza nadające się do strzyżenia sierści zaniedbanej, jednak włos brudny zazwyczaj strzyżony jest w ostateczności, gdy nie można psa w żaden sposób rozczesać i przed strzyżeniem wykąpać. Groomerzy, którzy podejmują się takiego strzyżenia zwykle posiadają do tego celu przeznaczone ostrza, z którymi w razie uszkodzenia nie będzie się im żal rozstać lub wykonują taką usługę po uprzednim uzgodnieniu z właścicielem psa, iż w razie uszkodzenia/zniszczenia ostrza będzie on musiał ponieść koszty związane z ewentualną naprawą ostrza lub zwrócić koszty zakupu nowego. Nie strzyżemy też sierści mokrej i wilgotnej. W tym przypadku również chodzi o bezpieczeństwo i żywotność użytkowanego ostrza oraz efekt końcowy, który po wyschnięciu włosa może być daleki od zamierzonego.

 

Materiał opracowany przez Redakcję Świata Czarnego Teriera

 

 

Copyright by Świat Czarnego Teriera. All Rights Reserved.

Kopiowanie ze strony zdjęć, grafiki, treści i innej zawartości Portalu Świata Czarnego Teriera, bez zgody właściciela jest zabronione.

Projekt i wykonanie Narodziny Gwiazdy

Stronę najlepiej oglądać w rozdzielczości 1024 x 768