O Rasie

Pochodzenie

Zdrowie

Żywienie

Psychika

 Szkolenie

Hodowla

Szczenięta

Pielęgnacja

Wystawy

Statystyka

Biblioteka

Ranking

Galeria

Kynologia

Prawo

Pobieralnia

S.O.S

Rozmaitości

Linkownia

 

Strzyżenie CTR-a wg Natalii Stolbovej

 

Poniżej przedstawiamy Państwu najistotniejsze fragmenty artykułu dotyczącego strzyżenia czernysza autorstwa Natalii Stolbovej hodowla "Deneb Kejtos" - http://www.d-keitos.ru/.

 

tłumaczenie z języka rosyjskiego na polski: K. Sokólska

GROOMING - kompletna usługa pielęgnacyjna (psy, koty inne) zależna od potrzeb właściciela zwierzęcia. W jej skład może wchodzić: strzyżenie, kąpiel, suszenie, rozczesywanie, obcięcie pazurów, wyczyszczenie uszu.

STRIPPING - specjalna usługa polegająca na wyczesaniu podszerstka u CTR-a.

TRIMMING - wyskubywanie sierści (włos martwy), skubanie należy przeprowadzać 2 - 4 razy w roku w zależności od szybkości wzrostu włosa i tylko u ras wymagających trymowania.

GROOMER - osoba specjalizująca się w profesjonalnym przygotowaniu sierści psów, kotów, a wg indywidualnych zapotrzebowań klienta także: morskich świnek, królików, chomików i innych. (...). Wystawowo CTR-a należy strzyc ok. 1 do 2 dni przed wystawą, czym bliżej dnia wystawy, tym fryzura będzie lepiej wyglądać.

Przed strzyżeniem czernysza należy koniecznie porządnie rozczesać i wykąpać. Najlepiej do kąpieli użyć odpowiednich szamponów przeznaczonych dla psów wystawowych, a w razie konieczności można użyć również odżywki (...). Po kąpieli psa trzeba wysuszyć odpowiednio układając sierść. (...) Teraz kiedy pies jest już odpowiednio wysuszony można przejść do kolejnego etapu - strzyżenia.


STRZYŻENIE TYLNYCH KOŃCZYN - rozpoczynamy od stawu skokowego, mniej więcej na 1 do 2 cm powyżej niego strzyżemy sierść maszynką elektryczną (pozostawiamy sierść na długość 5 do 6 mm) tylną część biodra do narządów analnych. Na biodrze pozostawiamy sierść długości od 8 do 10 cm z płynnym przejściem od bardzo długiej (na obrzeżu biodra) do krótszej sierści. Przy prawidłowo ostrzyżonym biodrze w dużym stopniu można zamaskować niedostatki budowy i słabą budowę tylnych kończyn. Chciałabym jeszcze raz podkreślić, że po zakończeniu strzyżenia czarny terier powinien mieć naturalne linie atlety z płynnymi przejściami od sierści długiej do krótkiej. Jego wygląd powinien przypominać moc i siłę, a w żadnym wypadku sprawiać wrażenie nadmiernej dekoracyjności.

 

Rysunek numer 1


Niebieskim kolorem pokazano, jak maszynką należy ostrzyc tylną część biodra  na 2 cm powyżej stawu skokowego do okolic odbytu.

Czerwonym kolorem i strzałkami pokazano, jak należy prawidłowo za pomocą nożyczek zebrać nadmiar odstającej sierści z wewnętrznej strony biodra.

Żółtym kolorem pokazano, jak za pomocą nożyczek należy począwszy od dołu ku górze w prostej linii od wewnętrznej strony biodra (na obydwu nogach) zdjąć nadmiar sierści, jednocześnie patrząc z tyłu tylne kończyny powinny wyglądać na proste.

 

Rysunek numer 2


Czerwonym kolorem pokazano, jak należy wyprowadzić linię tylnej części biodra. Zrównać należy długą sierść na biodrze (8 do 10 cm) z krótką wcześniej otrzymaną za pomocą maszynki (niebieski kolor na rysunku numer 1). Zaczesujemy sierść, w kierunku jakim pokazano na rysunku strzałkami i następnie nożyczkami z dołu do góry należy zrobić ładną wyprofilowaną linię tylnych kończy. Tak jak na rysunku.

Niebieskim kolorem pokazano, jak należy zaczesać sierść  do tyłu i następnie ostrzyc tylną część pod kątem kierując nożyczki z dołu ku górze.

Żółtym kolorem pokazano, jak należy ostrzyc długą sierść z przedniej strony biodra.

korekta wad postawy i budowy tylnych kończyn

OGON - na całej długości powinien być ostrzyżony równomiernie. Długość włosa na ogonie ok. 5 do 6 cm. Ogon powinien harmonizować z korpusem. Powinien sprawiać wrażenie grubego i mocnego ze wszystkich stron. Po ogonie można ocenić grubość kości u psa - jeśli ogon jest mocny - gruby - wtedy i kość u psa jest mocna. Dlatego nie należy strzyc ogona zbyt krótko. Jeśli ogon jest kopiowany zbyt krótko można zostawić na jego końcu sierść trochę dłuższą, wówczas optycznie lekko się go wydłuży.

STRZYŻENIE LINII GÓRNEJ PLECÓW I BOKÓW - linię górną pleców strzyżemy przy pomocy nożyczek  zaczynając od ogona, a na wysokości kłębu kończąc (na rysunku numer 3 brązową linią pokazany został kierunek i szerokość strzyżenia linii górnej pleców).


W okolicy zadu i ogona sierść pozostawiamy na długość ok. 2 do 3 cm, a następnie w kierunku kłębu stopniowo i płynnie robimy przejście z sierści krótkiej do dłuższej na wysokości kłębu do długości ok. 7 do 10 cm. W ten sposób podkreślamy dobrze zaznaczony kłąb u psa i dobrze wyrażoną linię górną. Zad powinien równo przechodzić w ogon. Ogon nie może wystawać ponad linię pleców i znajdować się poniżej tej linii.

Rysunek numer 3    


Przy pomocy strzałek pokazano, jak zrobić przejście i zrównać sierść z krótkiej na plecach do bardziej długiej na bokach.
 

Rysunek numer 4


Niebieskim kolorem pokazana została linia pleców (wydzielony został kłąb, jednocześnie nadając psu odpowiednią linię pleców opadającą od kłębu w kierunku zadu). 


Boki należy strzyc równo na półokrągło. Powinny sprawiać wrażenie  wypukłych (co zostało pokazane różowymi strzałkami). Długość sierści na bokach od 8 do 10 cm. Sierść należy zaczesać pod włos i strzyc z dołu do góry.

Żółte linie - strzałeczki pokazują, jak należy zrobić płynne przejście od bardzo krótkiej sierści na linii pleców do bardziej długiej na bokach. Przejście musi być płynne i linie powinny niezauważalnie przechodzić jedna w drugą.

Rysunek numer 5

Linię "spódnicy" strzyżemy po prostej linii (na rysunku numer 5 zaznaczono ją kolorem żółtym).

U psów z dobrze rozwiniętą klatką piersiową nie należy pozostawiać zbyt długiej linii "spódnicy". Dobrze zrobiona linia "spódnicy" rozpoczyna się nieco poniżej łokcia przednich kończyn i przechodzi pod kątem w kierunku lekko podciągniętego brzucha. Pozostawiona zbyt długa linia "spódnicy" u psa z dobrze rozwiniętą klatką piersiową nadaje psu niepożądaną ciężkość.

STRZYŻENIE SZYI I PRZEDPIERSIA - poprowadźcie linię rozpoczynając od końca ucha poprzez  długość szyi i następnie w dół do kości przedpiersia na długość ok 3 do 4 cm. Należy wszystko ostrzyc maszynką na krótko  (sierść pozostaje długości ok. 5 do 6 mm).

Rysunek numer 6

Kolorem niebieskim pokazano linie wg, których należy ostrzyc sierść na krótko przy pomocy maszynki.

Kolorem żółtym pokazano miejsce ułożenia łopatki i kości przedpiersia. Znajdźcie przed strzyżeniem to miejsce.

Szyja ostrzyżona poniżej  tych punktów  będzie sprawiała wrażenie dłuższej i mocniejszej.

Teraz przechodzimy do strzyżenia górnej  części szyi. Sierść należy rozczesać pod włos, nożyczki trzymając w kierunku z góry na dół zestrzyc wszystko co zbędne i odstaje, jednocześnie formując grzywę. Długość sierści na górnej stronie szyi od 5 do 7 cm. Przejście od linii grzywy do kłębu postarajcie się zrobić tak, by była w miarę, jak najbardziej płynna, inaczej można otrzymać krótko ostrzyżoną szyję niemal wystającą z korpusu ostrzyżonego o wiele dłużej. Na bocznej części szyi przejście z długiego włosa do krótkiego musi być również płynne. Długość włosa na grzywie powinien odpowiadać budowie psa. Na długiej cienkiej szyi zostawiamy sierść dłuższą, a na grubej, krótkiej sierść krótszą.

Rysunek numer 7

Różowymi strzałkami pokazano jak należy zaczesać sierść ku górze i zrobić płynne przejście od długiej sierści na bokach 8 do 10 cm do krótkiej na przedniej stronie szyi.

Rysunek numer 8

Z przodu szyja wygląda, jak na rysunku numer 8 (zaznaczone kolorem niebieskim).

Żółta kropka to kość przedpiersia, żółte linie to kości mostka. Przednia część szyi wychodzi poniżej tych kości.

Rysunek numer 9

Strzyżenie przedpiersia. W standardzie rasy napisano: "... przednia część klatki piersiowej czarnego teriera lekko wystaje przed linię stawów łopatkowych....". Ja uważam, że ten zapis należy odpowiednio strzyżeniem podkreślić. Robiąc to tak: Rozpoczynając od długiej sierści w dół kości piersiowej zostawiamy sierść długości ok. 4 do 6 cm.  Nożyczkami formujemy frontową część przedpiersia. Ładnie ostrzyżony front z podkreśloną linią przedpiersia daje wrażenie  psa "podanego na przód".

Niebieskimi liniami pokazana została granica pomiędzy krótką sierścią na dolnej części szyi i dłuższą na łopatkach. Nie należy podkreślać tego przejścia. Wszystkie linie strzyżenia u czarnego teriera przechodzą płynnie z jednej w drugą. Wszystkie części ciała powinny przechodzić płynnie jedna w drugą.  

Na tym etapie strzyżenia mogą istnieć następujące warianty zależne od budowy psa:

Rysunek numer 10

Linia przedpiersia powinna być półokrągła i kończyć się na wysokości łokcia. Niebieską kropeczką na przedniej kończynie pokazano, gdzie ta linia się kończy, a czerwoną kropeczką pokazano, gdzie znajduje się łokieć.


Rysunek numer 10.1

Możliwy jest również drugi wariant strzyżenia, kiedy półokrągła część przedpiersia (kropka niebieska ) kończy się trochę poniżej linii łokcia (czerwona kropka).

STRZYŻENIE PRZEDNICH KOŃCZYN - przednie kończyny należy rozczesać szczotką pod włos i nożyczkami zestrzyc wszystkie odstające włosy formując jednocześnie kolumny. Kołtuny należy rozczesać, a włosy rosnące pomiędzy opuszkami na spodniej stronie łap należy wystrzyc, bowiem często są one przyczyną niedostatecznie zebranej w piąstki łapy. Następnie należy tak podrównać łapę, aby wyglądała ona na okrągłą.

Rysunek numer 11*

korekta wadliwej postawy przednich kończyn

STRZYŻENIE GŁOWY - sierść na głowie i pysku należy rozczesać i sczesać zgodnie z kierunkiem jej wzrostu, pamiętając o wcześniejszym rozczesaniu wszystkich kołtunów i wyczesaniu martwego włosa. Uszy należy ostrzyc krótko maszynką zarówno z zewnętrznej jak i z wewnętrznej strony. Najlepiej uszy ostrzyc na samym końcu strzyżenia, bowiem krótkie włoski mogą podrażniać skórę i wywołują u psów zazwyczaj niepokój. Psy stają się niespokojne, potrząsają uszami, co w znacznej mierze utrudnia pracę groomera. Najlepiej uszu ostrzyc przy pomocy maszynki elektrycznej rozpoczynając od końca ucha do jego osadzenia. Pamiętać należy, że w miejscu osadzenia ucha sierść pozostaje takiej długości jak na głowie i daje równe przejście od bardzo krótkiej sierści na uchu do dłuższej w okolicach osadzenia ucha. Taki zabieg sprawi, że ucho nie będzie dawało wrażenia źle przylegającego do policzków. Sierść na obrzeżach uszu należy ostrożnie obciąć nożyczkami wyrównując końce uszu. Na głowie zaczynając od łuków brwiowych, maszynką należy wystrzyc płaszczyznę tzw. "lotnisko" równe szerokości głowy i długie do miejsca osadzenia ucha. Pozostałą część głowy należy ostrzyc nożyczkami tak, by otrzymać płynne przejście od krótkich włosów do dłuższych na końcu głowy. Takie strzyżenie pozwoli w końcowej fazie uformować tzw. "czapeczkę", którą strzyże się na półokrągło z tyłu na wysokości uszu i nadaje ona  głowie długości.

Rysunek numer 12

Sierści na policzkach nie strzyżemy, a jedynie wyrównujemy końce sierści. Na policzkach sierści powinno być dużo, żeby głowa wyglądała na masywną i szeroką. W następnej kolejności tak należy formować głowę, by nadać jej charakterystyczny kształt "cegły" (patrząc z góry). Należy zacząć od  takiego wyrównania różnicy między długimi włosami, a krótkimi jednocześnie  formując włos na uszach i brodzie, by głowa oglądana z góry miała kształt prostokąta, a z boku kształt trójkąta, gdzie linia od czoła, uszu i brody daje proste linie. Grzywka musi stanowić przedłużenie czoła i jednocześnie musi podkreślać jego proste linie, które muszą być równoległe do końca pyska - do nosa. Źle uformowana grzywka, za nisko lub za wysoko spowoduje zmianę proporcji głowy i zniekształci ogólne wrażenie głowy. Wszystkie włosy, które wystają poza pożądany prostokątny  obrys głowy należy wyciąć. Następnie należy jeszcze raz  nadać odpowiednią formę brodzie i grzywce, a na koniec sczesać  całą głowę i sprawdzić czy oglądana z boku ma kształt trójkąta.

11.1. prawidłowa głowa. Sierść na policzkach lekko należy podrównać i nadać głowie wygląd cegły.

11.2. długa i wąska głowa. Na policzkach sierść zostawiamy maksymalnej długości.

11.3. głowa o szerokiej czaszce i za krótkim pysku. Na policzkach zostawiamy minimalną ilość sierści.
 

11.4. prawidłowo ukształtowana grzywka. Długość kufy i czaszki jest równa.

11.5. źle ukształtowana - zbyt wysoko grzywka dająca efekt krótkiej głowy i długiego pyska.


11.6. źle ukształtowana - zbyt nisko grzywka dająca efekt złego przejścia i zbyt krótkiego pyska.

11.7. nożyczkami obcinamy wszystkie odstające włosy, formujemy głowę nadając jej kształt "cegły".


11.8. dobrze ostrzyżona głowa.


11.9. nie ukształtowana z przodu sierść na brodzie i wąsach dająca efekt "główki kapusty".



11.10. głowa w typie kerry blue teriera.

WYGLĄD GOTOWEGO PSA



No i pies jest piękny i gotowy. Chciałabym, aby tak przygotowanego mogli zobaczyć go wszyscy. I  właśnie do tego potrzebne są nam wystawy.


Natalia Stolbova

 

tłumaczenie z rosyjskiego na polski: Katarzyna Sokólska

 

* przypis dodany od tłumacza

 

 

Copyright by Świat Czarnego Teriera. All Rights Reserved.

Kopiowanie ze strony zdjęć, grafiki, treści i innej zawartości Portalu Świata Czarnego Teriera, bez zgody właściciela jest zabronione.

Projekt i wykonanie Narodziny Gwiazdy

Stronę najlepiej oglądać w rozdzielczości 1024 x 768