O Rasie

Pochodzenie

Zdrowie

Żywienie

Psychika

 Szkolenie

Hodowla

Szczenięta

Pielęgnacja

Wystawy

Statystyka

Biblioteka

Ranking

Galeria

Kynologia

Prawo

Pobieralnia

S.O.S

Rozmaitości

Linkownia

 

Wzorzec strzyżenia CTR-a wg Olgi Vorobiovej

 

Poniżej przedstawiamy Państwu fragment artykułu dotyczący strzyżenia czernysza autorstwa Olgi Vorobjovej - "Przygotowanie Czarnego Teriera Rosyjskiego do wystawy", który został zamieszczony w numerze 8/98 Biuletynu Klubu CTR-a wydawanego przez Klub Rasy w Rosji -  "Tchiorny Terier".

 

tłumaczenie: K. Sokólska

 

1. Głowa

(...) Sierść na głowie i pysku psa należy rozczesać zgodnie z kierunkiem wzrostu włosa, a wszystkie kołtuny i martwe włosy trzeba usunąć. Uszy należy przystrzyc na krótko z zewnętrznej,  jak i z wewnętrznej strony. Wewnętrzną stroną ucha najlepiej zająć się po zakończeniu strzyżenia ze względu na to,  iż krótkie drobne włoski mogą się dostać do wnętrza kanału usznego, podrażniając ucho mogą spowodować nieprzyjemne odczucia u psa, który może zacząć potrząsać głową,  co znacznie utrudni pracę osobie strzygącej psa. Najlepiej jest strzyc uszy elektryczną lub ręczną maszynką, jak również  nożyczkami. Sierść zwisającą na brzegach uszu i sprawiającą, iż ucho wygląda na duże należy ostrożnie, tak by nie skaleczyć ucha, przyciąć nożyczkami, jednocześnie wyrównując jego brzegi.

prawidłowa głowa

długa i wąska głowa

głowa o szerokiej czaszce i za krótkim pysku

 

2. Czoło
Na głowie zaczynając od łuków brwiowych, krótko za pomocą maszynki, należy wygolić płaszczyznę o szerokości równej szerokości czaszki, a o długości od brwi do ucha. Pozostałą część głowy strzyżemy nożyczkami tak, by otrzymać płynne przejście od bardzo krótkich włosów do trochę dłuższych od 1,5 cm do 2 cm. Takie strzyżenie wykonujemy po to, by móc ukształtować tzw. "czapeczkę", która daje wrażenie dłuższej głowy. Po zakończeniu strzyżenia czoła przechodzimy do strzyżenia policzków. Należy podnieść ucho do góry i za pomocą maszynki ostrzyc na krótko sierść u zakończenia usznej małżowiny równocześnie strzygąc sierść na policzkach zostawiając jedynie włos długości 1,5 cm do 2 cm.

bardzo krótka sierść

sierść o długości od 1,5- 2 cm. (przechodząca z krótkiej do dłuższej

krótka sierść 3 do 5 cm

prawidłowo ukształtowana grzywka

źle ukształtowana -  zbyt wysoko grzywka dająca efekt  krótkiej głowy i długiego pyska

źle ukształtowana -  zbyt nisko grzywka dająca efekt  złego przejścia i zbyt  krótkiego pyska

     

nożyczkami obcinamy wszystkie odstające włosy,

formujemy głowę nadając jej kształt " cegły "
 

dobrze ostrzyżona głowa

nie ukształtowana z przodu sierść na brodzie i wąsach

 dająca efekt " główki kapusty"

źle ukształtowana głowa w typie kerry blue teriera

 

Policzki powinny być płaskie. U psów, które mają szeroką czaszkę policzki można przystrzyc jeszcze krócej, a u psów, które mają długą i wąską głowę można pozostawić trochę dłuższy włos na policzkach, tak aby głowa sprawiała wrażenie szerszej. Jeśli już wiecie jaką długość włosa musicie pozostawić na policzkach to możecie zacząć w następnej kolejności tak formować głowę, by nadać jej charakterystyczny kształt "cegły". Należy zacząć od takiego wyrównania różnicy między długimi włosami, a krótkimi jednocześnie formując brodę i grzywkę, by głowa oglądana z góry miała kształt prostokąta, a z boku kształt trójkąta.

 

Grzywka musi stanowić przedłużenie czoła i jednocześnie musi podkreślać jego proste linie, które muszą być równoległe do końca pyska - do nosa. Źle uformowana grzywka, za nisko lub za wysoko spowoduje zmianę proporcji głowy i zniekształci ogólne wrażenie głowy.

 

Wszystkie włosy, które wystają poza pożądany prostokątny obrys głowy należy wyciąć. Następnie należy jeszcze raz nadać odpowiednią formę brodzie i grzywce a, na koniec sczesać całą głowę i sprawdzić, czy oglądana z boku ma kształt trójkąta.

 

3. Szyja i klatka piersiowa
Od podstawy ucha należy poprowadzić linię strzyżenia aż do miejsca połączenia szczęki z szyją , zaczynając od podstawy ucha poprowadzić linię strzyżenia w kierunku kości przedpiersia strzygąc przy tym krótko maszynką ewentualnie nożyczkami, tak aby otrzymać tzw. "łezkę". Kolejny etap to ukształtowanie grzywy, które rozpoczynamy od wyczesania sierści w kierunku odwrotnym do wzrostu włosa na szyi a następnie obcięcia wszystkich wystających włosów. Przy czym należy pamiętać, by wszystkie przejścia były możliwie jak najbardziej płynne, a poziom kłębu był wyrównany, bowiem w innym przypadku możemy uzyskać nienaturalnie wyglądającą ogoloną szyję wystającą z gęstego futra na grzbiecie. Na bocznych stronach szyi włosy długie powinny płynnie przechodzić w krótkie (2-3 cm). Długość włosa na grzywie powinniśmy indywidualnie dostosować do budowy psa. Na cienkiej i długiej szyi pozostawiamy włos dłuższy, by optycznie pogrubić ją, a na szyi krótkiej i grubej włos możemy przystrzyc krócej. W standardzie rasy jest napisane "przednia część klatki piersiowej czarnego teriera sięga linii łokcia...". Wg mnie cechę tę należy podkreślić następująco. Należy poprowadzić linię od mostka do łopatki w tym miejscu będzie się znajdować granica pomiędzy włosami krótkimi w dolnej części szyi, a dłuższymi na łopatkach, nadal należy pamiętać , iż wszystkie przejścia mają być płynne i nie mają sprawiać wrażenia ozdobnych - te są zarezerwowane dla ras ozdobnych. Wszystkie części ciała powinny być przygotowane odpowiednio. Pamiętajcie - przygotowanie czarnego teriera powinno być wyważone, bowiem umiar we wszystkim to główna cecha tej rasy. Rozpoczynając od mostka, prowadząc linię strzyżenia w dół i pozostawiając sierść długości 1-2 cm nożyczkami kształtujemy przedpiersie. Odpowiednio ostrzyżone przedpiersie sprawia wrażenie psa " podanego na przód".

Przedłużeniem linii frontu w dół jest linia "spódnicy". Psom, które mają dobrze rozwiniętą klatkę należy zostawiać długiej "spódnicy". Lekko opadająca linia "spódnicy " poniżej  łokcia , a podcięta w tylnej części boku psa nadaje dobrze zbudowanemu psu elegancji. Poza tym  pozostawiona długa linia "spódnicy"  na dobrze rozwiniętej klatce piersiowej sprawi, iż pies będzie wyglądał na ciężkiego i przysadzistego. Jeśli, zaś wąską i słabo rozwiniętą klatkę piersiową będziecie chcieli zamaskować pozostawiając na niej dłuższą linię "spódnicy" to tylko możecie dodatkowo sprawić, iż sędzia zwróci właśnie uwagę na tę słabość psa.

4. Tułów
Długość sierści na plecach psa pozostawiamy w zależności od szerokości jego klatki na długość od 3 do 5 cm, podobną długość zachowujemy na bokach klatki piersiowej strzygąc psa nożyczkami i pamiętając o wszystkich płynnych przejściach.

Jeśli Wasz pies nie ma dostatecznie rozwiniętej klatki piersiowej nie powinniście nadawać mu objętości poprzez pozostawianie dłuższej sierści na bokach, a raczej powinniście zająć się ćwiczeniami waszego psa tak, by  odpowiednio ukształtować psa. Linię grzbietu również należy ostrzyc za pomocą nożyczek tak, by nadać psu równą linię od kłębu lekko opadającą ku ogonowi. W zależności od budowy psa i gatunku jego sierści tu również długość sierści pozostawiamy w granicach od 3 do 5 cm. Należy pamiętać, iż nieumiejętnym  strzyżeniem można zepsuć nawet najlepszego  psa, można jednak też podkreślić jego zalety. Pamiętając o tym, iż czarny terier ma nieco wypukłe żebra nie  należy popadać w skrajności i nie można spłaszczać jego korpusu strzygąc go bardzo krótko, jak również pozostawiać zbyt długiego włosa, który w rezultacie da efekt psa ciężkiego i pozbawi go elegancji. 

 

 

5. Ogon
Ogon strzyżemy ze wszystkich stron równo, pozostawiając włos długości 2-3 cm. Spodnią stronę ogona i okolice genitaliów strzyżemy tak krótko, jak to możliwe (najlepiej maszynką). Jeżeli ogon jest krótki, można zostawić dłuższy włos na czubku - optycznie ogon wyda się dłuższy.

6. Kończyny przednie
Sierść na kończynach przednich powinna być starannie i dokładnie wyczesana pod włos, a następnie wszystkie zbędne włosy należy nożyczkami tak obciąć, by po ostrzyżeniu kończyny tworzyły "kolumny". 


Zbite włosy pomiędzy palcami należy starannie wyciąć, ponieważ często są one przyczyną niedostatecznie zebranej łapy, następnie należy tak wyrównać sierść wokół łapy, by była ona okrągła.

 

7. Kończyny tylne
Strzyżenie tylnych kończyn  rozpoczynamy od kolan (1-2 cm powyżej nich). Maszynką przycinamy włosy na tylnej stronie ud aż do okolic odbytu. Na udach pozostawiamy włosy o długości 3-5cm, a włosy dłuższe powinny  łagodnie przechodzić w krótsze. Przy prawidłowym ostrzyżeniu sierści na udach, w dużej mierze możemy ukryć wiele wad i słabych punktów budowy psa.

bardzo krótka sierść

sierść o długości od 1,5- 2 cm. (przechodząca z krótkiej do dłuższej

krótka sierść 3 do 5 cm

 

Chciałabym jeszcze raz podkreślić, że po zakończeniu strzyżenia czarny terier rosyjski powinien mieć piękną i naturalną sylwetkę z płynnymi liniami - od długiej do krótkiej sierści. Jego wygląd powinien sprawiać wrażenie psa mocnego i pewnego siebie, a w żadnym przypadku nie powinien sprawiać wrażenia psa ozdobnego. (...)

 

Olga Vorobjova

 

tłumaczenie z rosyjskiego na polski K. Sokólska

 

rys. O.Vorobjova

 

 

Copyright by Świat Czarnego Teriera. All Rights Reserved.

Kopiowanie ze strony zdjęć, grafiki, treści i innej zawartości Portalu Świata Czarnego Teriera, bez zgody właściciela jest zabronione.

Projekt i wykonanie Narodziny Gwiazdy

Stronę najlepiej oglądać w rozdzielczości 1024 x 768