O Rasie

Pochodzenie

Zdrowie

Żywienie

Psychika

 Szkolenie

Hodowla

Szczenięta

Pielęgnacja

Wystawy

Statystyka

Biblioteka

Ranking

Galeria

Kynologia

Prawo

Pobieralnia

S.O.S

Rozmaitości

Linkownia

 

Dieta BARF

1. Wprowadzenie

Słowo BARF jest angielskim skrótem określenia Biologically Appropriate Raw Food (pl. Biologicznie Odpowiednie Surowe Jedzenie) lub też Bones And Raw Food (pl. Kości i Surowe Jedzenie). Inne terminy, określające ten sposób karmienia zwierząt, to dieta ewolucyjna, dieta naturalna lub dieta dopasowana do gatunku. Dieta BARF została przygotowana na podstawie wieloletnich badań nad odżywianiem się zwierząt w trakcie procesu ewolucji. Za jej twórcę uważa się australijskiego naukowca, dr Iana Billinghursta. Bazą wyjściową dla opracowania diety BARF była teza, że każde zwierze potrzebuje diety biologicznie odpowiedniej dla danego gatunku. Optymalna dieta oznacza bowiem zdrowie, prawidłowy rozwój do granic genetycznych możliwości, a także zdrowe potomstwo, dobrze przystosowane do środowiska. Dobre żywienie pozwala zwierzętom maksymalnie wykorzystać ich potencjał, jak również zachować energię do późnej starości. Dieta BARF maksymalnie naśladuje dietę naturalną psich przodków poprzez wykorzystanie odpowiedniego pokarmu. Taką dietą naturalną był pokarm wyłącznie surowy, dlatego cały ich metabolizm był nastawiony na takie właśnie surowe jedzenie. Dzisiejsze psy niczym się pod tym względem nie różnią i dlatego ich dietą optymalną również jest surowe jedzenie. Karmienie surowym jedzeniem pozwala dostarczać zwierzętom najświeższych składników, witamin, minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. BARF nie zawiera szkodliwych dodatków, konserwantów i produktów zbożowych. Zboże nie jest biologicznie odpowiednie dla psów - wraz z innymi pokarmami wysokoskrobiowymi prowadzi natomiast do licznych chorób zwyrodnieniowych. Zboża mogą ponadto zmieniać poziom cukru, destabilizując w ten sposób poziom insuliny. Świeże, surowe owoce i warzywa dostarczają psom węglowodanów, a mięso - najlepszych protein. Surowe tusze zwierzęce oraz warzywa dostarczają ponadto NNKT. Surowy pokarm dostarcza również witamin, enzymów oraz składników odżywczych, związków pochodzenia roślinnego, przeciwutleniaczy i bakterii, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy i minerały wspomagają prawidłowy rozwój, zdrowie i rozród, wzmacniają odporność na choroby i oczyszczają z toksyn. Kontrowersyjnym aspektem diety BARF jest jedzenie przez psa surowych kości - jednak ich podanie (zawsze pod kontrolą właściciela, aby zapobiec zadławieniu przez zbyt szybkie łykanie) jest całkowicie bezpieczne, dostarcza za to wielu niezbędnych składników odżywczych.

Czemu nie sucha karma?

1. Sucha karma zawiera szkodliwe dodatki i konserwanty, a także nieprzyswajane przez psy składniki wysokoskrobiowe;

2. Źródła, z których pochodzą składniki karmy, są na ogół nieznane;

3. Większość energii psa pochodzi z węglowodanów, tj. ze skrobi i cukru - nieodpowiednich dla zwierząt domowych i przyczyniających się do chorób zwyrodnieniowych. W diecie BARF energia psów pochodzi głównie z tłuszczy i protein (w bardzo małym stopniu z węglowodanów).

Czemu nie jedzenie gotowane?


1. Gotowanie pozbawia pokarm jego wartości odżywczych, w tym enzymów i NNKT. Te ostatnie, zniszczone przez wysoką temperaturę i tlen, stając się powolnymi truciznami czynią nieodwracalne szkody w organizmie;

2. Podczas gotowania tworzą się niepożądane związki między proteinami a skrobią, witaminami a minerałami, oraz między różnymi minerałami;

3. W czasie gotowania tworzą się substancje rakotwórcze i anty-immunogeny;

4. Gotowanie niszczy również wiele minerałów, aminokwasów podstawowych i witamin.

Dodatkowo należy pamiętać, że surowe składniki nie powinny być mieszane z jedzeniem przetworzonym, ponieważ czas potrzebny na trawienie tego ostatniego jest znacznie dłuższy, a więc trawienie może zostać zaburzone.

2. Korzyści płynące z karmienia dietą BARF

Dieta BARF jest znakomitym sposobem żywienia wszystkich psów - zarówno szczeniąt, jak i dorosłych, a nawet zwierząt starszych, karmionych wcześniej zupełnie innym jedzeniem. Jednym z pierwszych efektów karmienia surowym jedzeniem jest większa radość życia, jaką zacznie wykazywać pies. Ponadto zwierzęta karmione taką dietą wykazują się lepszym stanem zdrowia niż te, karmione jedzeniem gotowanym, a przede wszystkim przetworzonym.

Inne zauważalne zmiany to:

· świeższy oddech, mniej kamienia nazębnego i czystsze zęby. Przetworzone lub gotowane jedzenie ma wysoki poziom węglowodanów i rozpuszczalnego wapnia, atakujących zęby psa po każdym posiłku. Jest ponadto pozbawione naturalnych enzymów, zawartych w surowym jedzeniu, niezbędnych dla zachowanie czystych zębów;

· zdrowsza skóra, sierść o głębszej barwie, gęstsza i bardziej lśniąca;

· układ odpornościowy ulega poprawie: dieta BARF zawiera dobrze zbilansowane NNKT i inne składniki odżywcze, redukujące stany zapalne i zapobiegające infekcjom;

· jedzenie kości powoduje powstawanie zwartych stolców o mniejszej objętości i mniej intensywnym zapachu;

· zwierzę traci niepotrzebny tłuszcz i zyskuje pożądaną masę mięśniową. Poprawia się jego metabolizm, aktywność i wygląd;

· starsze psy odzyskują sprawność, mniej dokuczają im problemy ze stawami i choroby zwyrodnieniowe.

3. Składniki

A. Kości

Zwierzę dla zdrowia potrzebuje minerałów - dobrze zbilansowanych i w odpowiednich ilościach. W diecie BARF źródłem tych minerałów są kości - prawdziwy ich magazyn.

Kości zawierają:

a) minerały - łącznie z wapniem i fosforem;
b) tłuszcze:
- jeśli kość pochodzi z drobiu bądź wieprzowiny - tłuszcz będzie bardzo bogaty w NNKT; - tłuszcze dostarczają również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach; c) szpik - wysoce odżywczą mieszankę składników budujących krew, w tym żelazo;
d) naturalne przeciwutleniacze;
e) jeśli na kościach jest również mięso (tzw. mięsne kości), wtedy dostarczane są również metionina i większość witamin z grupy B.
Korzyści ze spożywania kości:

· rzadsze niestrawności i biegunki;
· sprawniejszy układ wydalniczy, mniejsze i bardziej zwarte stolce;
· kości odgrywają rolę podobną do błonnika, tj. wiązania pokarmu, a więc usuwania toksyn i usprawniania pracy jelit;
· psy jedzące kości wydają się mniej cierpieć na choroby zwyrodnieniowe podeszłego wieku, a także po prostu żyją dłużej.
Alternatywą dla całych kości - w przypadku np. psów starszych, z brakami w uzębieniu, mających problemy z trawieniem kości czy po prostu jedzących zbyt łapczywie - są kości zmielone.

B. Mięso

Mięso stanowi jedynie małą część diety BARF, ponieważ dieta wyłącznie mięsna jest wysoce nienaturalna i niezbilansowana.
Składniki odżywcze, zawarte w mięsie:

a) proteiny - ich dostarczanie jest główną rolą mięsa;
b) tłuszcze;
Dostarczając tłuszcze i proteiny, mięso dostarcza energii, a także podstawowych aminokwasów, niezbędnych psom w każdym wieku i kondycji. Kiedy zawartość tłuszczu rośnie, obniża się procent wody i protein, rośnie za to ilość energii, dostarczanej psu. Różne rodzaje mięsa zawierają różne ilości NNKT - najwięcej drób i wieprzowina, mniej jagnięcina, najmniej wołowina.

c) woda;
d) niektóre witaminy i minerały:
(i) surowe mięso ma małą ilość sodu i dużą potasu
- bilans korzystny dla psów z problemami z sercem:
- sód - najniższy poziom - wołowina, najwyższy - wieprzowina;
- potas - najniższy poziom - drób;
(ii) wołowina, jagnięcina, drób i wieprzowina mają także niski poziom wapnia i umiarkowanie niski magnezu - doskonałe dla psów ze skłonnością do kamieni w pęcherzu;
(iii) cynk - wysoki poziom jest w wołowinie i jagnięcinie, niski w wieprzowinie, najniższy w drobiu;
(iv) żelazo - najbogatsza w żelazo jest wołowina.
Czego mięso nie zawiera:

· węglowodanów;
· skrobi;
· cukrów;
· błonnika.

C. Podroby:

Termin "podroby" określa organy wewnętrzne, głównie nerki, wątroby, serce, flaki.
W środowisku naturalnym dzikie psy jedzą zawartość żołądków i narządów wewnętrznych upolowanych zwierząt. Psy domowe mają również podobne wymagania. Podroby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, istotnych zwłaszcza w okresie wzrostu, reprodukcji i stresu.

1. Wątroba - w małych ilościach powinna być podawana regularnie.
Zawiera:
· wit. A - jest jej najbardziej skoncentrowanym źródłem,
· wit. E, D, K, wit. Z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B3, B5, B12), wit. C;
· cynk,
· mangan;
· selen;
· żelazo;
· biotynę;
· kwas foliowy;
· cholinę;
· inozyt;
· proteiny;
· NNKT (omega 3 i 6).

2. Nerki

Zawierają:
· proteiny;
· NNKT;
· witaminy - wszystkie rozpuszczalne w tłuszczu, A, D, E, K, wszystkie z grupy B;
· żelazo (bardzo bogate źródło);
· cynk.

3. Serce

Zawiera:
· proteiny;
· witaminy z grupy B, wit. A;
· żelazo;
· niektóre NNKT;
· taurynę - niezbędną dla prawidłowej pracy serca.

4. Flaki - to część pierwszego lub drugiego odcinka żołądka (wraz z zawartością) krowy lub innego przeżuwacza. Żwacz pochodzi z większego, pierwszego żołądka, a flaczki z drugiego.
Flaki zawierają:
· enzymy;
· NNKT (omega 3 i 6);
· probiotyki;
· składniki odżywcze pochodzenia roślinnego.

D. Warzywa

Warzywa (zwłaszcza zielone) powinny stanowić stałą część diety psów ze względu na zawartość wielu korzystnych dla zdrowia składników odżywczych:
· błonnika - zarówno rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego;
· NNKT omega 3;
· witamin;
· enzymów;
· przeciwutleniaczy;
· związków pochodzenia roślinnego.

1. Brokuły - jeden z najbardziej odżywczych pokarmów.
Zawierają:
· wit. C;
· ß-karoten;
· kwas foliowy;
· wapń;
· błonnik;
· chrom;
· indole (składniki azotu);
· izotiocyjaniany.
Działanie:
· zapobiegają powstawaniu komórek rakowych;
· wspomagają enzymy, zwalczające raka.

2. Szpinak

Zawiera:
· żelazo - 2 razy więcej niż większość roślin zielonych;
· chlorofil;
· ß-karoten, ksantofil, zeaksantyn;
· przeciwutleniacze;
· błonnik;
· wapń;
· potas;
· witaminy A, B6, K.

3. Seler

Zawiera:
· wapń;
· potas;
· fosfor;
· sód;
· żelazo;
· witaminy A, B, C;
· związki pochodzenia roślinnego.
Działanie:
· skutecznie przeciwdziała powstawaniu raka;
· zmniejsza nerwowość;
· jest uznawany za neutralizator kwasów.

4. Karczochy

Zawierają:
· ß-karoten;
· wit. C;
· tiaminę;
· ryboflawinę;
· wapń;
· indole;
· błonnik;
· kwas foliowy.
Działanie:
· obniżają ryzyko powstania różnych form raka.

5. Marchew

- zwana królem warzyw ze względu na zawartość składników odżywczych.
Zawiera:
· witaminy - A, B, C, D, E, K;
· ß-karoten;
· ryboflawinę;
· niacynę;
· wapń;
· potas;
· fosfor;
· sód;
· żelazo.
Działanie:
· ß-karoten, zawarty w marchwi, jest silnym przeciwutleniaczem;
· marchew odżywia nerw wzrokowy i znacząco poprawia wzrok.

6. Pieprz

Zawiera:
· Witaminę C - 3 razy więcej niż owoce cytrusowe;
· ß-karoten;
· błonnik;
· witaminę B6;
· likopen.
Działanie:
· stymuluje krążenie i wspomaga przepływ krwi;
· usprawnia trawienie;
· likopen pomaga w profilaktyce rakowej.

E. Owoce

Owoce nie są psom niezbędne - wszystkie obecne w nich składniki odżywcze mogą być pozyskane z innych źródeł. Jednak ich spożywanie zapewnia różnorodność, tak ważną w diecie BARF.
Błonnik, zawarty w owocach jest odtruwaczem jelitowym, pomagającym w utrzymaniu równowagi bakteryjnej poprzez usuwanie metali ciężkich i innych toksyn z organizmu. Celuloza jest częściowo trawiona przez mikroflorę jelit, jest również ważnym źródłem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, odżywiających ścianki jelit.
Owoce zawierają:
· wodę - przede wszystkim;
· cukry - dostarczające energię;
· błonnik;
· witaminy A, C;
· enzymy;
· przeciwutleniacze - zwłaszcza owoce tropikalne;
· minerały;
· niewielkie ilości białka i tłuszczy.
Działanie:
· korzystnie wpływają na długość życia;
· wzmacniają system odpornościowy;
· zapewniają zdrową skórę.

1. Jabłka - nieobrane.
Zawierają:
· witaminy A, C, z grupy B;
· pektynę;
· kwas foliowy;
· potas;
· ß-karoten.
Działanie:
· usprawniają pracę jelit;
· pektyna wiąże i eliminuje toksyny.

2. Gruszki

Zawierają:
· pektynę;
· potas;
· wit. C - silny przeciwutleniacz.
Działanie:
· potas podtrzymuje pracę serca, skurcze mięśni, przewodzenie nerwowe i metabolizm węglowodanowy;
· gruszki usprawniają pracę jelit.

3. Grapefruit

Zawiera:
· flawonoidy;
· błonnik rozpuszczalny w wodzie;
· potas;
· wit. C;
· kwas foliowy;
· pektynę.
Działanie:
· przeciwrakowe;
· obniża cholesterol;
· normalizuje poziom hematokrytu - niski poziom oznacza anemię, wysoki - silne odwodnienie lub zwiększoną liczbę czerwonych krwinek;
· pestki grapefruita zawierają biologicznie czynny składnik naturalny, zabijający paciorkowce, gronkowce, salmonellę, pałeczki coli, drożdżaki, wirusa opryszczki i grypy, używany jest jako antybiotyk, ma działanie przeciwgrzybiczne, przeciwpierwotniakowe i przeciwwirusowe.

4. Pomarańcze

Zawierają:
· wit. C;
· kwas foliowy;
· potas;
· tiaminę;
· wapń;
· magnez;
· flawonoidy.
Działanie:
· wzmacniają system odpornościowy;
· wspomagają tkanki łączne;
· poprawiają ogólny stan zdrowia;
· mają działanie przeciwrakowe;
· zwalczają infekcje bakteryjne.

F. Dodatki

1. Jajka - kompletny pokarm, a więc doskonały środek odżywczy.
Zawierają:
· proteiny;
· komplet minerałów;
· wapń (głównie w żółtku, ale również w skorupce);
· witaminy - wszystkie oprócz wit. C;
· nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe;
· lecytynę;
· enzymy;
· siarkę;
· aminokwasy;
· biotynę;
· cynk.
Żółtko jest niezbędne psom z problemami skórnymi.

2. Siemię lniane - wykorzystywane od ponad 10 tys. lat.

Zawiera:
· NNKT - niezastąpione składniki odżywcze, których organizm nie potrafi sam wytworzyć. Uważane są za "dobre" tłuszcze;
· składniki bioaktywne, zwane lignanami. Bakterie w okrężnicy przetwarzają lignany w związki hormonalne, rozprowadzane następnie w układzie pokarmowym i wątrobie. Ich działanie podobne jest do działania estrogenu i anty-estrogenu;
· błonnik;
· kwas alfa-linolenowy (typ omega 3 kwasu tłuszczowego).
Działanie:
(i) NNKT:
· przyczyniają się do zdrowego funkcjonowania błony komórkowej;
· mają krytyczne znaczenie dla syntezy eikozanoidów - substancji hormonopochodnych, pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu komórek;
(ii) lignany:
· mają działanie przeciwrakowe;
· są przeciwutleniaczami;
· obniżają cholesterol;
· zapobiegają cukrzycy u zwierząt;
(iii) błonnik:
· poprawia trawienie;
(iv) kwas alfa-linolenowy i lignany:
· zapobiegają chorobom serca;
· wspomagają leczenie przewlekłych chorób nerek.

3. Czosnek

Zawiera:
· siarkę;
· potas;
· cynk;
· witaminy A, C, B;
· selen;
· wapń;
· mangan;
· miedź;
· żelazo.
Działanie:
· jako naturalny antybiotyk, czosnek zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, a także powstryzmuje rozwój bakterii i grzybów, zapobiega zwłaszcza infekcjom układu oddechowego;
· stabilizuje ciśnienie krwi;
· pobudza układ odpornościowy.

4. Wodorosty

Zawierają:
· ponad 60 minerałów i mikroelementów - w tym wapń, chlor, miedź, jod, żelazo, lit, magnez, fosfor, potas, selen, krzem, siarkę, cynk, chrom, kobalt, mangan, sód;
· witaminy - A, B1, B2, B3, B12, C, E;
· 21 aminokwasów i węglowodanów prostych i złożonych;
· niacynę;
· ryboflawinę;
· tiaminę;
· błonnik.
Działanie:
· wspomagają pracę gruczołów (zwłaszcza przysadki, nadnerczy i tarczycy);
· zwalczają zarazki;
· mają działanie przeciwrakowe, przeciwzapalne i przeciwreumatyczne;
· oczyszczają przewód pokarmowy;
· zapobiegają absorpcji metali toksycznych;
· działają odmładzająco;
· są niezbędne zwłaszcza dla rosnących szczeniąt oraz suk ciężarnych i karmiących.
Analiza:

Czyste białko minimum 8.6%
Czysty tłuszcz minimum 1.5%
Czysty błonnik maximum 46%
Wilgotność maximum 9.2%

5. Lucerna

Zawiera:
· witaminy A, C, E, K, D, B2, B3, B5, B6, B12, G, U;
· bioflawonoidy;
· 8 enzymów trawiennych;
· ß-karoten;
· biotynę;
· lizynę;
· tryptofan;
· glin;
· potas;
· chlorofil;

· wapń;
· chlor;
· sód;
· fluor;
· żelazo;
· magnez;
· krzem;
· siarkę;
· fosfor;
· pierwiastki śladowe;
· błonnik.
Działanie:
· pomaga przyswoić proteiny, wapń i inne składniki odżywcze;
· oczyszcza organizm;
· zwalcza infekcje;
· jest naturalnym dezodorantem;
· zapewnia prawidłowe przyswajanie pokarmu;
· działa przeciwutleniająco i przeciwgrzybicznie.
Analiza:
Czyste białko minimum 17%
Czysty tłuszcz minimum 1.5%
Czysty błonnik maximum 27%
Wilgotność maximum 10%

6. Kefir

Słowo kefir pochodzi od arabskiego "keif", co oznacza "dobre samopoczucie". Kefir powstaje w wyniku fermentacji ziaren "kefiru", składających się z kazeiny i pozostających w symbiozie kolonii mikroorganizmów z własnym, złożonym składem. To właśnie różni kefir od innych produktów mlecznych (jogurt zawiera jedynie 2 - 3 różne kultury bakterii).
Kefir zawiera:
· ekstrakt siary - zwany "pierwszym mlekiem" lub "młodziwem", zawierający laktoferynę i laktoperoksydazę;
· enzymy;
· minerały;
· podstawowe aminokwasy;
· wapń;
· magnez;
· witaminy - B1, B12, K;
· kwas foliowy;
· biotynę.
Działanie:
· bakterie gram-pozytywne i gram-negatywne pomagają wyeliminować szkodliwe drożdże chorobotwórcze i pasożyty wewnętrzne;
· stężone formy siary blokują efekty szkodliwych patogenów;
· laktoferyna i laktoperoksydaza pomagają kontrolować patogeny i zwalczają szkodliwe bakterie, takie jak E. coli, gronkowiec, Klebsiella, paciorkowiec jelitowy, bakterie z rodziny pseudomonaceae, bakterie beztlenowe i kryptosporydia;
· kefir odgrywa znaczącą rolę w rozwoju układu pokarmowego i wspomaga układ odpornościowy;
· reguluje również pracę jelit;
· obniża nietolerancję laktozy przez zapewnienie galaktozydazy bakteryjnej w jelitach i żołądku;
· pomaga w regeneracji flory jelitowej po przebytej chorobie lub podczas leczenia antybiotykami;
· eliminuje niepożądane toksyny z organizmu.

7. Oleje

Oleje, jakich należy użyć, to oleje tłoczone na zimno, świeże i trzymane z daleka od światła i tlenu. Najlepsze są: olej z łososia i olej z wątroby dorsza.


8. Trawy: lucerny, jęczmienia, pszenicy, pszenżyta.

Trawy te zawierają bogactwo naturalnych enzymów, bogatych w przeciwutleniacze i mieszankę składników odżywczych.
Źródła składników odżywczych:
· indoli - brokuły, kalafior, kapusta - również włoska, czosnek, ziarno gorczycy;
· ß-karotenu - banan, pieprz, marchewka, dynia, słodki ziemniak;
· chlorofilu - pietruszka, szpinak, rukiew wodna;
· błonnika - jabłka, owoce cytrusowe, suszone śliwki, buraki, czarna porzeczka.

Enzymy:

Enzymy są zwane siłą życiową bądź energią życiową. Rozróżniane są 2 podstawowe rodzaje enzymów - metaboliczne (konieczne dla funkcji ciała) i trawienne (trawiące różne rodzaje pokarmu):
· enzymy trawiące skrobię - alfa amylaza, beta amylaza, glukoamylaza, galaktozydaza, maltaza, sacharaza;
· enzymy trawiące tłuszcz - esteraza, lipaza, lipoproteaza;
· enzymy trawiące błonnik - celulaza, hemicelulaza, pektynaza;
· enzymy trawiące białko - bromelaina, proteazy kwaśne, peptydaza neutralna, papaina.


Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT

NNKT mogą byż aktywne i nieaktywne. Aktywne NNKT działają bezpośrednio w organizmie psa, podczas gdy NNKT nieaktywne nie są w stanie pełnić swojej roli bez przetworzenia ich wcześniej w formę aktywną przez enzymy produkowane przez psa. Jeśli z jakiegoś powodu (dziedziczność, starzenie, infekcje wirusowe, choroby przewlekłe, niewłaściwa dieta) pies nie produkuje tych enzymów, nieaktywne NNKT nie są w stanie spełniać swoich funkcji, co prowadzi do chorób.
Niedobór omega 6 NNKT prowadzi do: problemów ze skórą, rozmnażaniem i rozwojem.
Niedobór omega 3 NNKT jest głównym problemem, spowodowanym przez nowoczesne, przetworzone jedzenie. Brak omega 3 może być przyczyną bezpłodności, osłabienia wzroku i słuchu, problemów z rozwojem młodych szczeniąt, a przede wszystkim z rozwojem układu nerwowego, co w konsekwencji może spowodować kłopoty z uczeniem i problemy behawioralne, mogące trwać całe życie.
Nadmiar omega 6 NNKT - jest również niekorzystny dla organizmu. Powoduje częste stany zapalne, zwężenie naczyń krwionośnych, zwężenie oskrzeli i kleistość płytek krwi, zapalenie stawów, choroby serca, nerek i płuc, choroby skóry a nawet raka.
Niedobory i nadmiar NNKT można regulować poprzez dodatek odpowiednich olejów:
· aktywne omega 6 NNKT - olej z pierwiosnka, wiesiołka, czarnej porzeczki;
· nieaktywne omega 6 NNKT - olej szafranowy, słonecznikowy, kukurydziany;
· aktywne omega 3 NNKT - olej z wątroby dorsza, inne oleje rybne;
· nieaktywne omega 3 NNKT - olej lniany i konopny.


Omega 3 Oleje z dodatkiem oleju z łososia

Nasz potrójny olej z ryb jest bogatym źródłem dwóch Omega-3 NNKT, zwłaszcza kwasu eicosapentaenoic (EPA) i kwasu docosahexaneoic (DHA). Te kwasy tłuszczowe są ważne do regulacji ciśnienia krwi, zdrowej reprodukcji, zapobiegania stanom zapalnym itd.
Analiza:
Wartość na 1 łyż. od herbaty (2.2g)
Czysty tłuszcz, min 100 %
Wilgotność, max 0.1 %
dl-alpha tocopherol (Vitamin E), min 3.0 I.U.
Eicosapentaenoic Acid (omega 3) 400 mg
Docosahexaenoic Acid (omega 3) 260 mg
Polyunsaturated omega-3 750 mg
Omega 3 Oleje z witaminą A & D & olejem z wątroby dorsza
Produkt ten jest bogatym źródłem witamin A & D oraz Omega 3 NNKT, EPA i DHA. Działanie przeciwzapalne Omega 3 NNKT wraz z dobroczynnym wpływem witaminy A na skórę, odporność i wszystkie błony śluzowe, a witaminy D na kości i zęby sprawiają, że ten dodatek powinien być podawany większości psów i kotów regularnie. Zalecane dawki musza być przestrzegane, nie należy też podawać podczas ciąży za wyjątkiem przypadków zalecanych przez weterynarzy.
Analiza:
Wartość na 1 łyż. Od herbaty (2.2g)
Czysty tłuszcz, min 100 %
Wilgotność, max 0.1 %
Vitamin A, min 2200 I.U.
Vitamin D, min 220 I.U.
dl-alpha tocopherol (Vitamin E), min 3.0 I.U.
Eicosapentaenoic Acid (omega 3) 395 mg
Docosahexaenoic Acid (omega 3) 262 mg
Polyunsaturated omega-3 750 mg
Omega 3 & 6 Olej z dodatkiem oleju z łososia i pierwiosnka
Olej z trzech ryb z dodatkiem oleju z łososia i pierwiosnka zapewnia zdrową mieszankę omega 3 i 6 kwasów tłuszczowych. EPA i DHA z oleju rybnego są bazą dobroczynnego Series 3 prostaglandins, które regulują ciśnienie krwi i płytki krwi, zatrzymywanie wody i funkcje immunologiczne. DHA jest ważne dla mózgu, nerwów, wzroku i słuchu, funkcji nadnerczy i reprodukcji. GLA jest bazą dobroczynnego Series I prostaglandins które zmniejszają stany zapalne i wspomagają prawidłowe reakcje układu odpornościowego, a zwłaszcza zmniejszają dysfunkcję autoimmunologii i regulują funkcje różnych hormonów. Zalecane przy chorobach skóry, układu odpornościowego i stawów.
Analiza:
Wartość na 1 łyżeczkę od herbaty (2.2g)
Czysty tłuszcz, min 100 %
Wilgotność, max 0.1 %
Eicosapentaenoic Acid (omega 3) 330 mg
Docosahexaenoic Acid (omega 3) 220 mg
Gamma Linolenic Acid (omega 6) 33 mg

4. Karmienie

ZALECENIA OGÓLNE

A. Zróżnicowanie

Pies jest jednocześnie mięsożercą, wszystkożercą, roślinożercą i padlinożercą. Jego dieta ewolucyjna jest oparta o świeży, surowy, a przede wszystkim różnorodny pokarm pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Wiele psów domowych je jednak dzień po dniu takie samo jedzenie. Ich typowe menu jest oparte o jeden konkretny rodzaj przetworzonego pokarmu lub źródło protein. Taki sposób karmienia psów jest najprostsze dla ich właścicieli.
Jednak zdrowe żywienie to żywienie dietą jak najbardziej zbliżoną do naturalnej, tj. dietą zróżnicowaną. Dzięki niej zwierzęta otrzymują większą ilość różnorodnych składników odżywczych, zmniejsza się również niebezpieczeństwo podania zbyt dużej ilości szkodliwego pokarmu, jednej konkretnej witaminy lub minerału.
Dzięki spożywaniu zróżnicowanego jedzenia pies potrzebuje mniej dodatków, przyswaja natomiast więcej witamin, minerałów i składników pochodzenia roślinnego, zawartych w świeżym pokarmie. Takie jedzenie jest zdrowsze i obniża ryzyko powstania chorób takich, jak np. rak, postrzegany jako wynik braku składników ochronnych w diecie.

Podstawowe zasady karmienia dietą BARF:
· dieta psa musi być oparta o surowe mięso i kości;
· większość diety musi być surowa;
· pokarm ma być maksymalnie zróżnicowany i naśladujący pożywienie psich przodków.

Typowa tygodniowa dieta BARF składa się z mięsa i kości przez większość dni. Inne posiłki służą zbilansowaniu diety; mogą składać się z warzyw i owoców lub mieszanki podrobów. Jaja, probiotyki i inne dodatki zapewniają zdrową dietę. Bilans diety osiągany jest poprzez cały program żywieniowy, a nie przez poszczególne posiłki.

B. Przechowywanie

Surowe jedzenie powinno być przechowywane w lodówce, w pojemnikach z przykrywkami, odseparowane od innych pokarmów i zużyte w ciągu 2 - 3 dni. Niezjedzone resztki należy wyrzucić, a ręce, powierzchnie i narzędzia robocze - myć gorącą wodą po każdym przygotowaniu posiłku.

C. JAKĄ ILOŚCIĄ KARMIĆ?

Większość właścicieli psów myśli, że karmienie zwierząt to bardzo skomplikowana sprawa. W rzeczywistości każdy może przygotować zdrową dietę w oparciu o podstawową wiedzę o rodzajach pokarmu i o tezę, że dieta BARF powinna maksymalnie naśladować dietę dzikich przodków psa.

Psia dieta powinna składać się ze:
· surowego mięsa i kości - ok. 60%;
· zdrowych warzyw i owoców - ok. 20%;
· podrobów - ok. 10%;
· dodatków - ok. 10%.
Dorosły pies powinien dostawać 2 - 3 % swojej masy ciała, np. pies o wadze 40 kg powinien jeść 0.8 do 1.2 kg dziennie.
U szczeniąt powinno to być do 10% masy ciała. Tak więc jeśli szczenię waży 15 kg, jego dzienna porcja jedzenia to max. 1.5 kg, rozłożone na 3 - 4 posiłki.
Należy jednak pamiętać, że pies zdrowy to pies szczupły, a także, że dzienna porcja jedzenia powinna zależeć od indywidualnych potrzeb psa, jego aktywności, kondycji i metabolizmu. Uważa się np., że dla psów zaprzęgowych dzienna dawka 1 - 2 % masy ciała jest zupełnie wystarczająca.

D. Proponowane zestawy składników

1. BARF wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak
wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak, drobno zmielone kości wołowe, jagnięce, wieprzowe i z kurczęcia, wątroba wołowa, całe jajko, kefir, brokuły, seler, szpinak, marchewka, zmielone siemię lniane, karczoch, suszone liście lucerny, nerka wołowa, serce wołowe, niebielone flaki wołowe, jabłko, gruszka, grapefruit, pomarańcz, suszone wodorosty, czosnek, pieprz
Analiza odżywcza:
Czyste proteiny minimum 13.4%
Czysty tłuszcz minimum 16.4%
Czysty błonnik maximum 2.24%
Wilgotność maximum 57.4%
Wapń minimum 1.97%
Fosfor minimum 1.08%

2. BARF kurczak

Kurczak, dobrze zmielone kości z kurczaka, wątroba wołowa, całe jajko, kefir, brokuły, seler, szpinak, marchewka, zmielone siemię lniane, karczoch, suszone liście lucerny, nerka wołowa, serce wołowe, niebielone flaki wołowe, jabłko, gruszka, grapefruit, pomarańcza, suszone wodorosty, czosnek, pieprz.
Analiza odżywcza:
Czyste proteiny minimum 12.2%
Czysty tłuszcz minimum 8.60%
Czysty błonnik maximum 4.81%
Wilgotność maximum 71.5%
Wapń minimum 1.22%
Fosfor minimum 0.65%

3. BARF wołowina

Wołowina, dobrze zmielone kości wołowe, wątroba wołowa, całe jajko, kefir, brokuły, seler, szpinak, marchewka, zmielone siemię lniane, karczoch, suszone liście lucerny, nerka wołowa, serce wołowe, niebielone flaki wołowe, jabłko, gruszka, grapefruit, pomarańcza, suszone wodorosty, czosnek, pieprz.
Analiza odżywcza:
Czyste proteiny minimum 14.0%
Czysty tłuszcz minimum 18.9%
Czysty błonnik maximum 2.85%
Wilgotność maximum 55.6%
Wapń minimum 2.41%
Fosfor minimum 1.28%

4. BARF jagnięcina

Jagnięcina, dobrze zmielone kości jagnięce, wątroba wołowa, całe jajko, kefir, brokuły, seler, szpinak, marchewka, zmielone siemię lniane, karczoch, suszone liście lucerny, nerka wołowa, serce wołowe, niebielone flaki wołowe, jabłko, gruszka, grapefruit, pomarańcza, suszone wodorosty, czosnek, pieprz.
Analiza odżywcza:
Czyste proteiny minimum 17.5%
Czysty tłuszcz minimum 16.9%
Czysty błonnik maximum 2.18%
Wilgotność maximum 51.0%
Wapń minimum 3.75%
Fosfor minimum 1.87%

5. BARF wieprzowina

Wieprzowina, dobrze zmielone kości wieprzowe, wątroba wołowa, całe jajko, kefir, brokuły, seler, szpinak, marchewka, zmielone siemię lniane, karczoch, suszone liście lucerny, nerka wołowa, serce wołowe, niebielone flaki wołowe, jabłko, gruszka, grapefruit, pomarańcza, suszone wodorosty, czosnek, pieprz.
Analiza odżywcza:
Czyste białko minimum 12.8%
Czysty tłuszcz minimum 16.3%
Czysty błonnik maximum 1.26%
Wilgotność maximum 60.2%
Wapń minimum 3.00%
Fosfor minimum 1.50%

6. Kurczak, wołowina, jagnięcina, wieprzowina (6 funtów)

Wołowina, jagnięcina, wieprzowina, kurczak, dobrze zmielone kości wołowe, jagnięce, wieprzowe I z kurczaka, wątroba wołowa, całe jajko, kefir, brokuły, seler, szpinak, marchewka, zmielone siemię lniane, karczoch, suszone liście lucerny, nerka wołowa, serce wołowe, niebielone flaki wołowe, jabłko, gruszka, grapefruit, pomarańcza, suszone wodorosty, czosnek, pieprz.
Analiza odżywcza:
Czyste białko minimum 13.4%
Czysty tłuszcz minimum 16.4%
Czysty błonnik maximum 2.24%
Wilgotność maximum 57.4%
Wapń minimum 1.97%
Fosfor minimum 1.08%

Dieta BARF proponuje również karmienie mieszanką, zawierającą szereg składników diety, zmieszanych razem do każdego posiłku. Mieszanka zawiera mięso i kości, warzywa i owoce lub niebielone flaki i podroby, a także dodatki, jajka i probiotyki.
a) siekane mięso i kości Delikatne siekane mięso i kości - kurczak, wołowina, jagnięcina, wieprzowina.
1. kurczak Dokładnie posiekane mięso i kości z kurczaka Analiza odżywcza: Czyste białko minimum 15.2% Czysty tłuszcz minimum 6.43% Czysty błonnik maximum 2.37% Wilgotność maximum 70.9% Wapń minimum 1.44% Fosfor minimum 0.81%
2. wołowina Dokładnie posiekane kości i mięso wołowe Analiza odżywcza: Czyste białko minimum 17.3% Czysty tłuszcz minimum 18.5% Czysty błonnik maximum 1.58% Wilgotność maximum 55.4% Wapń minimum 3.15% Fosfor minimum 1.72%
3. jagnięcina Dokładnie posiekane kości i mięso jagnięce Analiza odżywcza: Czyste białko minimum 21.5% Czysty tłuszcz minimum 15.2% Czysty błonnik maximum 1.27% Wilgotność maximum 44.1% Wapń minimum 5.40% Fosfor minimum 2.65%
4. wieprzowina Dokładnie posiekane kości i mięso wieprzowe Analiza odżywcza: Czyste białko minimum 15.1% Czysty tłuszcz minimum 14.9% Czysty błonnik maximum 1.08% Wilgotność maximum 55.9% Wapń minimum 4.23% Fosfor minimum 2.14%
b) warzywa i owoce
Mieszanka dobrze zmiażdżonych świeżych warzyw i dojrzałych owoców. Zawiera: szpinak, brokuły, seler, marchew, karczocha, jabłka, gruszki, grapefruit, pomarańcze i pieprz.
Analiza odżywcza:
Czyste białko minimum 1.38%
Czysty tłuszcz minimum 0.16%
Czysty błonnik maximum 0.66%
Wilgotność maximum 92.23%

c) mieszanka podrobów
Odżywcza kombinacja wątroby, serca, nerek i flaków. Bogata w wysokiej jakości białko, witaminy, minerały i NNKT. Zawiera: wołowe wątrobę, serce, nerki i flaki.
Analiza odżywcza:
Czyste białko minimum 16.35%
Czysty tłuszcz minimum 8.86%
Czysty błonnik maximum 0.15%
Wilgotność maximum 73.70%

d) niebielone flaki
Zawiera szereg składników odżywczych takich jak enzymy, omega 3 i 6 kwasy tłuszczowe, probiotyki i składniki pochodzenia roślinnego, pochodzące z trawy, którą żywiła się krowa.
Analiza odżywcza:
Czyste białko minimum 15.57%
Czysty tłuszcz minimum 6.67%
Czysty błonnik maximum 0.66%
Wilgotność maximum 78.18%

5. Przestawianie

Należy zacząć od podstawowych składników - zwłaszcza w przypadku psów starszych, karmionych wcześniej wyłącznie jedzeniem przetworzonym. Przez pierwszych kilka dni powinny to być wyłącznie mielone kości i mięso z dodatkiem jogurtu lub innych probiotyków. Posiłki winny być małe tak, aby pies nie był przekarmiony. Powoli można zacząć dodawać małe ilości warzyw i owoców, oraz zwiększać objętość posiłku aż do prawidłowych ilości. Jeśli nie ma problemów z trawieniem, wtedy można zacząć dodawać podroby i inne zalecane dodatki. Samej zmiany diety można dokonać na dwa podstawowe sposoby - "gwałtowny" i "powolny".

a. zmiana "gwałtowna"
Jest to sposób najprostszy i polega na natychmiastowym przejściu od karmienia jedzeniem przetworzonym do pokarmów surowych. Uważa się go za najmniej problemowy i najskuteczniejszy, zwłaszcza w przypadku psów młodych i zdrowych, bez problemów z układem pokarmowych. Ważnym czynnikiem jest to, z jakiej diety przestawia się psa. Jeśli był on karmiony różnego rodzaju pokarmem przygotowywanym w domu (zarówno surowym, jak i gotowanym), nie powinny wystąpić żadne zaburzenia pokarmowe. Dla zwierząt karmionych suchą karmą zmiana jest brutalniejsza dla organizmu. Gwałtowna zmiana może nie być dobra dla psów starszych, z problemami z trawieniem lub upośledzonym układem immunologicznym. Wiele starszych psów, karmionych całe życie suchą karmą (i niektóre młodsze) może nie tolerować mieszanki surowego jedzenia i suchej karmy w żołądku. Taka kombinacja może skutkować biegunką, wymiotami lub obydwiema przypadłościami na raz. Pomocny może być jedno-dwudniowy post - ułatwi zmianę, odtruje organizm i przegłodzi psa - a głód to zawsze dobry sprzymierzeniec. Na początku karmienia dietą BARF można podzielić dzienna porcję na dwa lub trzy małe posiłki.

b. zmiana "powolna"

Metoda ta zajmuje 1 do 4 tygodni lub nawet kilka miesięcy, zależnie od okoliczności. Są 4 podstawowe zasady wolnej zmiany:
1) Można podać jeden posiłek z diety BARF, a potem jeden tradycyjny i stopniowo zmniejszać ilość posiłków tradycyjnych, a zwiększać nowych. Jeśli pies bez problemu przyjmuje taki rodzaj karmienia, oznacza to, że ma zdrowy układ pokarmowy i bez problemu zniesie gwałtowną zmianę.
2) Drugim sposobem jest podanie dwóch rodzajów jedzenia w jednym posiłku i stopniowe zmniejszanie ilości starego, a zwiększanie nowego pokarmu. Przykładowo można podać trochę suchej karmy i skrzydełko kurczaka. 25% nowego jedzenia przez kilka dni, 50% przez następnych kilka, potem 75%, aż w końcu 100% nowej diety. Należy jednak pamiętać, że niektóre zwierzęta mogą cierpieć na zaburzenia pokarmowe, ponieważ mogą nie tolerować dwóch różnych rodzajów jedzenia podanych w tym samym czasie.
3) Trzecią powolną metodą jest zrobienie z jedzenia starego i nowego typu wspólnej mieszanki (rozdrobnionej). W ten sposób można zacząć z małymi ilościami nowego jedzenia i stopniowo je zwiększać. Ten sposób jest skuteczny ze zwierzętami, które niechętnie próbują nowe pokarmy.
4) Osoby, które zawsze karmiły jedzeniem gotowanym, mogą na początek gotować składniki diety BARF, a potem podawać je w coraz surowszej formie. Właściciele psów o obniżonej odporności mogą gotować jedzenie, jednak gotowanie nie jest zalecane dla normalnych, zdrowych psów.


Pozostaje nam już tylko życzyć wszystkim powodzenia z dietą BARF !!

 

Z angielskiego tłumaczyła - Marta Kurpińska

 

 

Copyright by Świat Czarnego Teriera. All Rights Reserved.

Kopiowanie ze strony zdjęć, grafiki, treści i innej zawartości Portalu Świata Czarnego Teriera, bez zgody właściciela jest zabronione.

Projekt i wykonanie Narodziny Gwiazdy

Stronę najlepiej oglądać w rozdzielczości 1024 x 768